Apakah degenerasi fibroid?

Leher fibroid, atau leiomyoma uterus, adalah sejenis pertumbuhan bukan kanser yang biasanya berkembang di dalam rahim, atau rahim. Kemerosotan fibroid berlaku apabila fibroid semakin meningkat dalam beberapa tahun, dan bekalan darahnya tidak lagi mencukupi untuk menyokong pusat tumor. Kemerosotan, yang melibatkan kematian sel, berlaku di dalam fibroid, dan kalsifikasi, di mana kalsium disimpan dalam tisu fibroid, boleh dilihat pada imbasan ultrasound. Proses degenerasi fibroid kadang-kadang boleh menyebabkan sakit di kawasan pelvis.

Fibroid uterus adalah sangat biasa, sebagai pertumbuhan yang paling tidak kerap, atau benigna, yang terdapat pada wanita sebelum menopaus. Mujurlah, kebanyakan fibroid tidak menyebabkan sebarang gejala, dan rawatan hanya diperlukan sehingga satu perlima daripada semua kes. Biasanya, fibroid tumbuh di dalam dinding rahim, dengan minoriti berkembang di luar rahim atau tumbuh di ruang di dalamnya. Mungkin terdapat satu atau banyak fibroid, dan saiz boleh berkisar daripada terlalu kecil untuk melihat beberapa inci (sentimeter) diameter.

Biasanya, jenis degenerasi ini lebih mungkin berlaku dalam tumor yang lebih besar, dan walaupun fibroid biasanya meningkatkan saiz pada kadar yang perlahan, perkembangan mereka boleh dipengaruhi oleh tahap hormon. Estrogen merangsang pertumbuhan, dan kekurangan estrogen, seperti selepas menopaus, menyebabkan fibroid mengecut. Apabila fibroid tiba-tiba tumbuh terlalu besar dan bekalan darahnya melebihi, degenerasi fibroid yang terhasil boleh menyebabkan sakit yang teruk, diletakkan di kawasan tertentu pada pelvis. Kesakitan boleh diselesaikan tanpa apa-apa selain ubat penghilang rasa sakit, biasanya kurang dari satu bulan. Kadang-kadang degenerasi adalah lebih beransur-ansur, di mana kesakitan adalah lebih ringan tetapi berlangsung lebih lama.

Rawatan fibroid berbeza-beza mengikut gejala, saiz dan kedudukan apa-apa pertumbuhan, dan sama ada wanita berharap untuk mempunyai anak pada masa akan datang. Di mana terdapat fibroid besar yang mengalami degenerasi dan menyebabkan kesakitan yang berterusan, rawatan mungkin menjadi histerektomi untuk menghapuskan tumor sepenuhnya. Kadang-kadang prosedur yang disebut myomectomy boleh digunakan, di mana setiap fibroid dikeluarkan tetapi rahim disimpan, atau reseksi endometrium boleh dilakukan, di mana lapisan rahim dikeluarkan bersama dengan fibroid. Kaedah-kaedah yang melepaskan rahim mempunyai kelemahan yang fibroid mungkin berulang.

Beberapa kaedah yang digunakan untuk menyusut fibroid meniru proses semula jadi fibroid degenerasi sama ada dengan mensasarkan bekalan darah ke tumor atau dengan memusnahkan sel-sel pusat secara langsung. Satu rawatan melibatkan penyuntik manik plastik kecil ke arteri yang membawa kepada fibroid, dengan berkesan menghalang bekalan darah. Dalam teknik lain, tenaga laser atau ultrasound difokuskan pada sel di pusat fibroid, menyebabkan mereka mati.