apakah blok tulang belakang?

Blok tulang belakang adalah sejenis rawatan anestetik yang pendek yang dapat mengurangkan sensasi sepenuhnya dari titik suntikan di tulang belakang, tepat di atas pinggul, hingga ke kaki. Doktor menggunakan prosedur ini sebagai cara mengurangkan kesakitan untuk keadaan perubatan kronik atau kecederaan belakang. Selalunya, blok mungkin digunakan sebagai anestesia utama sebelum prosedur perubatan yang melibatkan unsur pembedahan.

Salah satu kawasan kekeliruan bagi kebanyakan orang ialah bagaimana prosedur ini berbeza daripada epidural. Ramai orang juga mempunyai epidermis sebelum pembedahan yang ketara termasuk bahagian caesar, atau semasa pembedahan atau prosedur lain yang melibatkan bahagian bawah badan. Mereka biasanya digunakan sebagai kawalan kesakitan semasa bersalin, dan boleh digunakan untuk melegakan kesakitan yang lebih konsisten dengan keadaan sakit yang teruk pada atau di bawah pinggul.

Perbezaan utama antara blok tulang belakang dan epidural adalah mudah dijelaskan. Blok adalah tembakan tunggal dan ubat anestetik satu kali. Tempat epidural adalah garis langsung ke tulang belakang melalui ubat-ubatan yang boleh diberi makan. Jumlah yang diberikan boleh kurang atau lebih bergantung pada keperluan dan elemen masa prosedur. Sebaliknya, ubat blok tulang belakang akan berfungsi selagi ia berlangsung, iaitu kira-kira satu hingga dua jam. Sekiranya lebih banyak ubat diperlukan, satu blok lagi diperlukan.

Faktor terakhir ini adalah salah satu yang boleh diambil kira jika tempoh kesakitan atau kesulitan prosedur tidak diketahui. Contohnya, ramai wanita yang hampir bersiap untuk menyampaikan bayi mungkin memilih blok tulang belakang dan tidak mempunyai epidural yang lengkap. Mereka yang mempunyai waktu berjam-jam sebelum penghantaran boleh dibuat lebih selesa dengan epidural dan mereka mengelakkan suntikan berulang ke tulang belakang.

Bagi faktor risiko, blok tulang belakang dan bahagian epidural ada beberapa ciri. Dalam kedua-dua prosedur terdapat risiko jangkitan dan peluang bahawa dura akan menusuk, yang dapat menyebabkan perkembangan sakit kepala yang mungkin datang dan pergi selama berbulan-bulan. Secara amnya, masalah yang berpotensi besar berlaku akibat epidural termasuk tindak balas alergi, walaupun ini juga boleh terjadi pada anestetik mana-mana dalam blok tulang belakang, masalah belakang, kerosakan pada saraf, dan kadang-kadang demam.

Sesetengah pesakit diberi pilihan untuk mempunyai blok tulang belakang atau epidural, dan kerana kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan, satu cara yang baik untuk membantu menentukan rawatan terbaik adalah untuk bercakap dengan pakar anestesiologi tentang pilihan. Ahli terapi biologi mungkin mempunyai keutamaan tetapi mereka juga akan memberikan maklumat terperinci tentang risiko berbanding faedah setiap prosedur. Secara umumnya epidural disukai untuk sebarang prosedur pembedahan atau perubatan yang mungkin melebihi beberapa jam panjang. Blok mungkin lebih baik sebagai pelepasan sementara atau semasa pembedahan yang sangat singkat.