Apakah berat badan yang melampau?

Kehilangan berat badan yang berlebihan atau kehilangan berat badan yang cepat ditakrifkan dengan matlamat penurunan berat badan yang normal. Dalam pelan diet purata, kehilangan satu hingga dua paun (.45-.91 kg) seminggu biasanya dianggap optimal. Apabila orang kehilangan lebih dari dua kilogram (.91 kg) seminggu, terutama sekali selama beberapa minggu pada satu masa, ini dianggap cepat, dan jumlah yang lebih tinggi dapat dianggap sebagai penurunan berat badan yang melampau. Walaupun sesetengah orang menganjurkan ini untuk orang biasa, kebanyakan orang mencadangkan kerugian berat seperti ini hanya sesuai untuk kegemukan atau hanya dijangkakan pada mereka yang telah menjalani pembedahan bariatric.

Terdapat ramai orang yang ingin menurunkan berat badan dengan cepat, mungkin dalam masa beberapa minggu untuk beberapa majlis khas, seperti majlis perkahwinan, prom, atau persatuan sekolah menengah. Dieters biasanya dilayan dengan baik dengan merancang untuk kehilangan sedikit setiap minggu daripada mencuba diet kecelakaan yang mungkin akan menurunkan jumlah pound yang lebih tinggi. Kehilangan berat badan yang melampau seperti ini meminjamkan kepada masalah pemakanan yo-yo begitu banyak perselisihan, dan sering diikuti, dengan pemberhentian makanan yang cepat, berat badan yang sama atau melebihi kerugian. Perubahan pola pemakanan dan senaman yang lebih mudah untuk dipelihara dan diteruskan dan yang tidak menyumbang kepada rasa kehilangan makanan atau kehilangan nutrien secara keseluruhan adalah lebih sihat.

Kebanyakan bentuk kehilangan berat badan yang melampau yang bukan pembedahan terdiri daripada dua faktor. Orang makan makan kalori sangat rendah atau dengan cara lain mempunyai diet yang sangat terhad seperti mengelakkan semua karbohidrat atau hanya minum cecair. Ini biasanya digabungkan dengan tahap latihan yang tinggi, biasanya satu jam atau lebih sehari. Jumlah cecair yang banyak digunakan untuk menumpahkan berat badan yang berlebihan dan membantu menangani kelaparan. Pelan jenis ini sememangnya boleh dibantah, kerana sesetengah badan manusia melambatkan sebagai tindak balas terhadap pengambilan makanan yang rendah dan latihan tambahan. Ini boleh menyebabkan berat badan bukannya kehilangan.

Jumlah kehilangan berat badan yang melampau adalah peningkatan yang bermasalah dengan jumlah masa yang digunakan menggunakan diet sedemikian. Sesetengah orang menjalani diet yang lebih sederhana dengan satu atau dua minggu diet yang melampau dan lain-lain seperti keputusan penurunan berat badan cepat berat badan cepat dan terus mengamalkan diet dan senaman yang agresif. Kelompok kedua lebih berisiko untuk defisit pemakanan kerana pengambilan kalori yang sangat rendah mungkin tidak menyokong keperluan pemakanan yang secukupnya. Kadang-kadang pelan diet mengimbangi ini dengan menambahkan tambahan pemakanan, tetapi ini mungkin tidak mencukupi.

Satu lagi definisi penurunan berat badan yang melampau adalah kehilangan berat badan yang besar dalam tempoh masa yang tidak ditentukan. Ini adalah perkara biasa pada orang yang mengalami pembedahan berat badan dan juga orang-orang yang dahulunya gemuk dan mendapati cara lain untuk menurunkan berat badan. Ia difikirkan untuk orang kehilangan beratus-ratus pound, ini dianggap berguna jika ia menyebabkan penyenggaraan berat badan yang sihat. Kaedah penurunan berat badan pembedahan mencipta risiko kesihatan dan pemakanan yang berterusan, dan ini memerlukan pertimbangan.