apakah anastomosis?

Anastomosis adalah prosedur pembedahan yang dilakukan untuk menyambungkan dua struktur bersama-sama di dalam badan. Anastomosis adalah yang paling biasa digunakan untuk menjamin bahagian atas dan bawah usus besar bersama-sama selepas bahagian tengah mesti dikeluarkan. Pakar bedah juga boleh menggunakan prosedur berikut operasi besar pada usus kecil, esofagus, pundi kencing, atau saluran hempedu. Jenis khusus dilakukan apabila kawasan arteri atau urat yang rosak mesti dilewati atau ketika saluran darah perlu disambungkan ke organ yang ditransplantasikan. Kemajuan terkini dalam alat dan teknik membolehkan operasi dilakukan secara fakir minimal invasif dengan bantuan kamera endoskopik.

Pada masa lalu, pesakit yang mengalami kanser kolon atau penyakit usus radang yang teruk mempunyai beberapa pilihan pembedahan. Apabila keseluruhan kolon perlu dikeluarkan, bahagian bawah usus kecil disambungkan ke pembukaan pembedahan di bahagian perut. Beg kolostomi di luar badan digunakan untuk mengumpul sisa, dan pesakit diberikan incontinent. Prosedur anastomosis Ileanoal menghapuskan keperluan untuk kantong kolostomi luar dan membenarkan orang mengalami pergerakan usus yang terkawal dan normal.

Semasa anastomosis ileoanal, rektum terpisah dari rongga dubur dan kolon dipotong dari ileum, pangkal usus kecil. Pakar bedah kemudian menghubungkan ileum ke rongga dubur dengan bantuan jahitan dan pin. Prosedur ini sering dilakukan secara endoskopi melalui beberapa sayatan kecil di dalam perut dan bukannya memotong terbuka yang besar. Pakar bedah menggunakan endoskopi untuk melihat prosedur pada monitor dan untuk mengarahkan instrumen ketepatan.

Prosedur anastomosis yang sama boleh digunakan apabila sebahagian uretra, esophagus, atau usus kecil perlu dikeluarkan. Bahagian atas dan bawah sama ada bersulam atau sutured bersama untuk mengekalkan fungsi normal. Pesakit yang mempunyai arteri teruk tersumbat boleh menjadi calon untuk anastomosis arteri, yang melibatkan pemecatan saluran darah yang rosak di pangkalannya dan melampirkannya ke kapal penderma untuk memintas penyumbatan. Kebanyakan prosedur arteri berlaku di dada dan leher, walaupun operasi khas boleh digunakan untuk membetulkan masalah aliran darah pada kaki, lengan, pangkal paha atau otak.

Semua jenis pembedahan mempunyai risiko yang wujud, walaupun pakar bedah yang terampil dapat meminimumkan kemungkinan komplikasi utama. Jika kawasan sutured tidak terjamin dengan betul, ia boleh dijangkiti oleh bakteria. Pendarahan yang berlebihan atau kebocoran cecair badan lain adalah kebimbangan umum yang lain. Pakar bedah biasanya membuat pemeriksaan kerap mengikut prosedur untuk memeriksa tanda-tanda komplikasi.