apakah analisis komposisi badan?

Analisis komposisi badan adalah ujian fizikal yang mengukur perkadaran pelbagai komponen badan seseorang. Tubuh manusia terdiri daripada air, protein, lemak, dan mineral – tetapi bagi kebanyakan tujuan, ia adalah tahap lemak berbanding dengan massa ramping yang menarik. Secara umumnya, kebanyakan ujian mengukur nisbah lemak kepada tisu tanpa lemak. Lemak badan, atau tisu adipose, mempunyai sifat kimia dan fizikal yang membolehkan beberapa kaedah analisis, masing-masing dengan kelebihan dan batasannya sendiri. Bentuk-bentuk analisis komposisi badan yang paling umum adalah indeks jisim badan (BMI,), pengujian caliper kulit, impedansi bioelektrik, dan sebatian hidrostatik.

Analisis bentuk komposisi badan yang paling mudah, paling murah, dan paling biasa adalah BMI. Digunakan oleh pusat-pusat kecergasan, doktor, dan syarikat-syarikat insurans, usaha BMI untuk memberikan gambaran komposisi badan secara matematik membandingkan ketinggian kepada berat, dengan menggunakan salah satu formula berikut

Menggunakan formula ini, pengukuran BMI biasa dianggap antara 19 dan 21, dengan angka yang lebih tinggi menunjukkan berat badan berlebihan dan jumlah yang lebih rendah yang menunjukkan kurang berat badan. Batasan yang jelas dari BMI sebagai pengukuran adalah bahawa ia gagal mengambil komposisi tubuh, dan oleh itu ia biasanya dilihat sebagai anggaran yang baik untuk penduduk umum, tetapi boleh tidak tepat untuk mereka yang mempunyai bina badan yang sangat tinggi.

Ujian penapis kaliper kulit telah digunakan untuk analisis komposisi badan selama bertahun-tahun, dan umumnya dianggap sebagai ukuran lemak lemak yang tepat. Ujian ini berasaskan kepada anggapan bahawa kira-kira separuh daripada lemak tubuh berada di bawah kulit. Pengukuran diambil di lokasi strategik, termasuk bisep, triceps, bahagian tengah dan belakang, dan anak lembu, dan hasilnya kemudiannya digunakan untuk persamaan yang digunakan untuk menganggarkan jumlah peratusan lemak tubuh. Walaupun ujian lipat kulit adalah tepat, ia memerlukan tahap kepakaran dan ketepatan tertentu oleh orang yang membuat pengukuran. Di samping itu, bagi kebanyakan orang, proses pengukuran boleh menjadi emosi yang tidak selesa, di mana kaedah kurang invasif mungkin lebih baik.

Impedansi bioelektrik adalah berdasarkan prinsip bahawa tisu bersandar lebih konduktif daripada lemak. Arus elektrik ringan dan tidak menyakitkan dilalui melalui badan, biasanya dari pergelangan tangan ke kaki. Ujian ini sering merupakan kaedah analisis komposisi badan pilihan di kelab-kelab kesihatan kerana ujian itu boleh dilakukan dengan penuh pakaian, dan memerlukan kemahiran yang minimum di pihak pemeriksa. Peralatan yang diperlukan untuk ujian impedans bioelektrik boleh mahal berbanding dengan calipers kulit, jadi ujian ini boleh didapati terutamanya di kemudahan besar.

Penimbang hidrostatik sering dirujuk sebagai standard emas untuk analisis ini. Secara amnya dipercayai cara yang paling tepat untuk menentukan komposisi badan, sebatian hidrostatik adalah berdasarkan pada idea bahawa lemak kurang padat daripada air. Proses ini membandingkan berat badan seseorang di tanah kering hingga berat air mereka, dan menggunakan hasilnya untuk mengira perkadaran lemak ke tisu tanpa lemak. Walaupun tepat, berat hydrostatic umumnya hanya dilakukan dalam tetapan makmal, kerana ia memerlukan peralatan dan kemahiran yang tidak praktikal untuk ditiru dalam ubat keluarga atau suasana kecergasan.

Tidak kira kaedah mana yang digunakan, pengukuran lemak badan biasa pada umumnya dianggap 18-30% untuk wanita dan 15-25% untuk lelaki. Sekiranya tahap lemak jatuh lebih rendah, ada keupayaan yang kurang untuk meredakan organ dan menyimpan vitamin tertentu, dan peningkatan risiko osteoporosis. Mana-mana yang lebih tinggi, dan terdapat risiko penyakit kardiovaskular. Di mana seseorang secara optimum berada dalam julat normal bergantung kepada banyak pembolehubah, termasuk genetik, tahap aktiviti, dan tahap kehidupan.