apakah analgesik luaran?

Analgesik luaran adalah ubat untuk pengurusan sakit yang direka untuk digunakan secara luaran, dan bukannya diambil secara dalaman. Analgesik luaran digunakan untuk kulit yang tidak rosak dan boleh digunakan dalam pelbagai cara. Ada yang boleh didapati di kaunter dari kedai ubat dan farmasi. Lain-lain disediakan hanya dengan preskripsi dan boleh digunakan dalam persekitaran hospital atau ditetapkan untuk pesakit yang mempunyai keperluan pengurusan sakit yang unik untuk digunakan di rumah.

Jenis analgesik ini berfungsi dengan isyarat numbing yang dihantar dari saraf di sekitar kawasan di mana ubat itu digunakan. Bergantung pada produk, kawasan yang berkepala boleh berbeza-beza, dan panjang ubat tetap berkesan juga berubah-ubah. Relief sakit topikal dapat digunakan dalam situasi di mana orang mengalami sakit dan sakit dari arthritis dan masalah kesihatan yang serupa. Ia juga boleh digunakan dalam prosedur perubatan kecil supaya pesakit tidak akan mengalami kesakitan semasa prosedur.

Anesthetik tempatan bekerja sedikit berbeza, dan direka untuk disuntik ke dalam kawasan, dan bukan digunakan secara topikal. Ia bertujuan untuk kegunaan dalaman, cenderung bertahan lebih lama, dan mesti diberikan oleh penyedia penjagaan yang berpengalaman. Analgesik luaran adalah mudah untuk digunakan dan cukup ringan untuk datang dengan risiko yang minimum dan kesan sampingan. Orang-orang kadang-kadang mencari ubat-ubatan ini membantu menguruskan kesakitan berhampiran permukaan badan atau untuk mengatasi sakit langsung di sumber.

Ubat-ubat ini boleh didapati dalam bentuk gel, krim dan semburan. Selepas permohonan, ia mengambil masa beberapa saat atau beberapa minit untuk mengambil ubat. Reapplicasi berkala boleh digunakan untuk mengekalkan numbing ketika pesakit mula mengalami kesakitan terobosan. Kawasan ini boleh dibiarkan terdedah selepas permohonan, atau ditutup dengan pakaian atau pembalut, bergantung kepada lokasi dan keperluan pesakit. Sesetengah pesakit yang mengalami kesakitan mendapati hubungan dengan laman web itu tidak menyenangkan, walaupun dengan analgesik luaran, dan mungkin lebih suka meninggalkan kawasan itu tidak dijumpai.

Pesakit perlu dimaklumkan bahawa apabila mereka menggunakan analgesik luaran, isyarat sakit biasanya dihantar apabila kulit dipotong, dibakar, atau rosak tidak akan berlaku. Terdapat risiko kecederaan parah kerana pesakit tidak dapat menyedari bahawa kecederaan berterusan berlaku. Saraf juga menyesuaikan diri dengan analgesik dari masa ke masa dan intensiti dan kekerapan dos mungkin perlu ditingkatkan sebagai hasilnya.