apa yang terlibat dalam pengurusan polidipsia?

Langkah-langkah yang sesuai untuk menguruskan polydipsia, atau dahaga yang berlebihan, bergantung kepada keadaan haid kronik individu yang mempunyai asal-usul biologi atau psikologi. Haus melampau, disertai dengan kencing yang berlebihan, sering dilihat sebagai salah satu gejala fizikal diabetes pertama. Polydipsia berasaskan biologi ini boleh diuruskan dengan rawatan dan pemantauan yang sesuai dengan keadaan diabetes, biasanya dengan insulin. Suatu keadaan yang dikenali sebagai polydipsia psikogenik dilihat dengan penyakit mental, seperti skizofrenia, serta dengan kanak-kanak yang mengalami masalah emosi. Dalam kes ini, menangani isu psikologi melalui terapi, ubat, atau cara lain adalah satu-satunya pilihan yang berkesan untuk menguruskan keadaan polidipsia.

Apabila polidipsia adalah gejala diabetes insipidus atau diabetes mellitis, sensasi dahaga yang melampau atau kronik biasanya dilihat bersama dengan peningkatan yang signifikan dalam pengeluaran kencing. Sekiranya gejala-gejala ini berlaku pada individu yang telah didiagnosis dengan bentuk diabetes, dahaga yang berlebihan mungkin menunjukkan keperluan untuk menyesuaikan dos insulin atau ubat diabetes yang lain. Individu dengan diabetes yang mengalami dahaga yang melampau atau kehilangan berat badan harus berunding dengan doktornya mengenai penyelenggaraan paras gula darah yang sihat. Lazimnya, kesemutan atau kebas keledai dan kaki serta penglihatan kabur boleh berlaku bersama-sama dengan polidipsia sebagai tanda insulin yang tidak mencukupi.

Psikogenik polidipsia berlaku sebagai gejala gangguan mental atau ketidakseimbangan emosi. Dalam kes sedemikian, tidak ada punca biologi dorongan untuk minum air berlebihan. Campur tangan psikiatri dalam bentuk pengobatan, terapi, atau dukungan psikologi lain adalah perawatan yang ditunjukkan untuk dahaga yang berlebihan tanpa dasar biologis.

Untuk beberapa kes, ujian sekatan air boleh digunakan untuk membantu diagnosis polidipsia. Dalam prosedur ini, individu dicegah daripada menelan cecair semasa tempoh yang diselia sementara darah, air kencing, dan beratnya dipantau setiap jam. Orang yang diuji biasanya dibenarkan untuk mempunyai beberapa cip ais semasa ujian tetapi tidak boleh mengambil cecair. Ujian ini kadang-kadang dapat membantu membezakan asas psikogenik atau biologi untuk dahaga yang berlebihan.

Haus yang berlebihan boleh mempunyai akar biologi lain selain dari kencing manis. Pendedahan kepada beberapa jenis racun boleh mengakibatkan dahaga yang melampau, antara gejala lain. Kadang-kadang, dahaga yang berlebihan mungkin berlaku akibat kekurangan zink, kerana tindakan zink membantu penyerapan cairan tubuh. Beberapa jenis ubat, seperti diuretik atau antikolinergik, boleh menyebabkan rasa dahaga yang dahsyat. Sensasi jangka pendek dahaga yang melampau boleh berlaku kerana latihan atau hidangan pedas.