apa yang pedati?

Apathy adalah keadaan emosi yang dicirikan oleh kekurangan emosi atau minat sama ada terhadap subjek tertentu atau ke arah semua elemen kehidupan seseorang. Ciri-ciri keghairahan termasuk kekurangan semangat dan motivasi, ketiadaan kegembiraan atau minat dalam aspek tertentu kehidupan seseorang, dan kekurangan perhatian terhadap kesejahteraan emosi dan sosial seseorang. Keadaan semacam itu mungkin bersifat psikologi semata-mata, atau ia mungkin berasal dari pelbagai gangguan neurologi. Ia juga boleh disebabkan oleh penggunaan biasa ubat-ubatan yang mengubah minda.

Penggunaan moden istilah “apathy” bermula semasa Perang Dunia I. Askar yang kembali dari peperangan setelah mengalami kengerian peperangan parit, penembakan tidak berkesudahan, dan, dalam banyak kes, menonton rakan-rakan dan sahabat mati menjadi terputus secara emosi dan mempunyai minat yang sedikit dalam kehidupan mereka sendiri. Pelbagai bentuk trauma, seperti menyaksikan jenayah yang mengerikan atau berperang dalam peperangan, boleh menyebabkan kekurangan emosi ini. Orang yang kembali dari pengalaman semacam itu sering mendapati bahawa tiada apa-apa yang kelihatan penting berbanding apa yang mereka alami atau disaksikan. Tidak ada penawar yang mudah untuk sikap acuh tak acuh yang disebabkan oleh trauma, walaupun pelbagai bentuk terapi dapat membantu orang dalam beberapa kes.

Apathy biasanya salah satu daripada banyak gejala gangguan psikologi atau neurologi yang lebih besar; merawat gangguan kadang-kadang dapat mengurangkan rasa tidak peduli. Keadaan seperti itu termasuk penyakit Alzheimer, skizofrenia, gangguan bipolar, dan hypothyroidism. Kemurungan juga secara umum dicirikan oleh sikap acuh tak acuh dan kurangnya penglibatan emosi dengan orang dan aktiviti, walaupun hubungan antara kemurungan dan sikap tidak peduli belum diterokai. Gejala serupa juga telah disambungkan kepada penggunaan dan penyalahgunaan ubat-ubatan yang mengubah minda yang kuat seperti kokain dan heroin. Sama ada melalui kesan fizikal pada kimia otak atau melalui kesan psikologi semata-mata, pengguna ubat-ubatan tersebut kadang-kadang mendapati bahawa mereka sangat peduli terhadap semua unsur kehidupan mereka yang tidak berkaitan dengan bahan yang mereka ketagih.

Istilah ini juga biasa digunakan dalam sains sosial dan politik juga. Sebagai contoh, “apathy pengundi,” menggambarkan keadaan di mana sebahagian besar penduduk memilih untuk tidak mengundi kerana mereka tidak bimbang dengan hasil pemilihan. Orang mungkin memilih untuk tidak mengundi kerana mereka merasakan bahawa undi mereka mempunyai sedikit peluang untuk memberi kesan yang signifikan terhadap keputusan pilihan raya atau bahawa keputusan pilihan raya tidak penting.