apa yang paru-paru tab mandi panas?

Paru-paru tabung panas, atau pneumonitis hipersensitif, adalah penyakit yang telah dikaitkan dengan penggunaan tabung panas dalam ruangan. Penyakit ini agak jarang, dan juga dikenali sebagai “lifeguard paru-paru,” kerana ia boleh dihubungkan dengan kolam renang dalaman juga. Ia sering disalah diagnosis sebagai penyakit paru-paru lain seperti tuberkulosis.

Pneumonitis hipersensitif disebabkan oleh menghidapi endotoxin, yang merupakan serpihan bakteria (Mycobacterium avium) yang telah menjadi aerosolized oleh air yang mengukus dan menggelegak. Spa luaran kurang berkemungkinan menyebabkan paru-paru tab mandi panas, kerana tidak ada masalah dengan pengudaraan. Walaupun dengan tab panas dalaman dan kolam renang dalaman, keadaan ini jarang berlaku dan biasanya berlaku pada orang yang sering menggunakan tab mandi panas atau kolam untuk jangka masa yang panjang.

Endotoksin yang menyebabkan keadaan ini terkandung dalam sejenis bakteria tertentu yang kadang-kadang boleh dibendung dalam sistem peredaran air. Sistem-sistem ini boleh mempunyai biofilm yang tumbuh di dalamnya jika ia tidak dibersihkan secara teratur. Jika biofilm berlendir terganggu dengan apa-apa cara, seperti tekanan dari jet dalam tab mandi panas, bakteria kemudian dilepaskan ke dalam air dan pecah, melepaskan endotoxin ke dalam air.

Gejala paru-paru tabung panas termasuk demam, keletihan, batuk, kekurangan selera makan, berpeluh malam, masalah bernafas, dan penurunan berat badan. Orang yang menderita gejala-gejala ini harus berhenti menggunakan kolam air panas atau kolam renang dalaman dengan serta-merta. Kortikosteroid boleh diresepkan, dan juga oksigen tambahan untuk kes-kes yang melampau. Pakar perubatan tidak bersetuju sama ada antibiotik menyembuhkan pneumonitis hipersensitif atau jika lebih baik untuk membaikinya tanpa sebarang rawatan antibiotik.

Untuk mengelakkan paru-paru tabung panas, bak air panas dan kolam renang dalaman harus sentiasa mempunyai tahap pembersih yang mencukupi di dalam air. Pengudaraan di kawasan itu juga penting, untuk memastikan udara segar mengalir dan mencairkan sebarang endotoksin di udara. Air di spa atau kolam juga perlu diubah secara kerap dan mempunyai keseimbangan dan penapisan yang betul. Jika spa tidak digunakan untuk seketika, mereka perlu dibersihkan sebelum digunakan lagi. Semasa dibersihkan, semua jet perlu dihidupkan supaya keseluruhan sistem air bersentuhan dengan pembersih.