apa yang osteoma?

Osteoma adalah jenis tumor benigna, biasanya dibentuk oleh pertumbuhan tulang yang tidak normal dan tisu lain yang biasanya tumbuh di sebelah atau dalam tulang. Kebanyakan pertumbuhan tumor ini terdapat di kalangan kanak-kanak. Dalam banyak kes, tumor boleh dikeluarkan dengan mudah. Kerana mereka tidak bermaya, mereka tidak menghidap kanser yang menyebarkan kanser ke bahagian lain dari tubuh, walaupun tidak biasa bagi anak-anak yang mempunyai satu osteoma untuk memiliki yang lain di tempat yang sama atau untuk mengembangkan tumor lain di bahagian tulang yang berbeza daripada badan.

Selalunya, tumor agak mudah dikeluarkan, dan kebanyakan tumor ini berlaku pada tulang paha atau pada tulang tangan. Versi tumor yang lebih serius boleh berkembang jika osteoma ada dalam ruang tulang belakang. Mana-mana pembedahan pada tulang belakang membawa risiko yang ketara, kerana risiko lumpuh dan memotong saraf tunjang hadir. Apabila tumor di tulang belakang hadir, berhati-hati diperlukan semasa rawatan pembedahan.

Adalah penting untuk membuang tumor ini kerana mereka boleh terus mengumpul massa dan membuat struktur tulang keras yang boleh menghalang pergerakan normal. Mereka juga mungkin menyakitkan, terutamanya pada waktu malam, menyebabkan limping, dan mengganggu pertumbuhan normal dan kesihatan otot. Terdapat beberapa cara untuk membuangnya.

Kaedah yang paling langsung untuk penyingkiran dipanggil curettage, di mana tumor dibuang keluar dari dalam tulang. Oleh kerana ini meninggalkan ruang kosong di tulang, ia dipenuhi dengan tisu tulang dari penderma yang sepadan. Pada kanak-kanak, pembedahan ini boleh menghasilkan hasil yang sangat baik dengan pertumbuhan tulang yang normal selepas itu.

Prosedur yang lebih baru dipanggil abstrak radiofrequency percutaneus. Tumor terdedah kepada gelombang radiofrequency melalui jarum untuk membunuh tumor dan mencegah pertumbuhan tambahan. Ramai orang memilih prosedur ini kerana ia dianggap sebagai invasif minima dan boleh dilakukan di bawah sedatif dan bukan di bawah anestesia am. Walau bagaimanapun, tumor yang sangat agresif atau besar mungkin tidak bertindak balas dengan baik terhadap rawatan ini.

Dalam kes-kes yang paling teruk, pakar bedah ortopedik mungkin perlu melakukan prosedur pembedahan yang dipanggil pembedahan en bloc. Ini secara literal menghilangkan segmen tulang yang mengandungi tumor. Ini adalah rawatan yang tipikal untuk osteoma pada hari ini, tetapi telah dilakukan dengan lebih teratur pada masa lalu.

Orang yang mempunyai osteoma tunggal mesti diikuti oleh ortopedik secara tahunan atau lebih kerap kerana tumor ini boleh berulang. Tidak diketahui apa yang menyebabkan osteomata, dan perkembangan tisu abnormal tiba-tiba. Dalam kebanyakan kes, keadaan ini membawa kehidupan yang sangat normal, dan mempunyai beberapa sekatan terhadap aktiviti selepas rawatan selesai.