apa yang menyebabkan kalsifikasi otak?

Hampir semua kalsium yang memasuki badan biasanya digunakan untuk menguatkan gigi dan tulang atau diserap oleh darah. Apabila keseimbangan antara kalsium dan bahan kimia lain dalam badan tidak aktif, kalsium boleh disimpan di tempat lain di dalam badan. Dalam keadaan perubatan yang dikenali sebagai pengambilan otak, kalsium tidak diserap seperti biasanya, tetapi disimpan di dalam otak. Diagnosis keadaan ini boleh dibuat dengan pelbagai prosedur termasuk x-ray, tomografi aksial yang dikira (CT atau CAT scan), atau pengimejan resonans magnetik (MRI).

Kalsifikasi otak mungkin dicetuskan oleh pelbagai masalah perubatan. Ia mungkin dikaitkan dengan stroke atau kecederaan otak, atau ia mungkin berlaku pada tumor di otak. Hypoparathyroidism, di mana tahap hormon paratiroid dalam badan adalah rendah, mungkin juga dikaitkan dengan kalsifikasi.

Tanda-tanda penambalan otak mungkin atau mungkin tidak berlaku di mana-mana orang yang mengalaminya. Mereka bergantung pada jumlah kalsifikasi dan juga kalsium yang disimpan di dalam otak. Sindrom Fahr, keadaan yang diwarisi, adalah satu manifestasi umum penyerapan dalam otak di mana kalsium didepositkan dalam korteks serebrum dan ganglia basal. Korteks serebrum memainkan peranan dalam kesedaran, ingatan, kesedaran, dan fungsi lain manakala ganglia basal membantu dalam kawalan motor dan gerakan mata di antara fungsi lain.

Akibatnya, gejala-gejala karsifikasi otak mungkin termasuk masalah dengan mana-mana fungsi ini. Gejala neuropsychiatrik berkisar dari ringan, seperti ingatan yang rosak atau keupayaan yang terdegradasi untuk menumpukan perhatian kepada lebih ekstrem, seperti demensia atau psikosis. Gejala jenis ini sering kali pertama dikesan sebelum diagnosis. Sakit kepala, vertigo, sawan, dan masalah dengan gerakan dan koordinasi juga biasa.

Walaupun usia tidak pasti meramalkan jumlah pengoksidaan otak atau kesannya terhadap fungsi saraf, Fahr’s Syndrome biasanya didiagnosis pada pesakit dalam usia 40-an dan 50-an. Tidak ada ubat untuk Sindrom Fahr, atau protokol rawatan standard kerana pelbagai gejala mungkin. Ramalan untuk kemungkinan penyakit ini adalah sukar untuk dibuat dan berbeza secara meluas daripada pesakit kepada pesakit.

Kursus rawatan untuk pesakit umumnya dikembangkan berdasarkan gejala-gejala tertentu. Terapi ubat mungkin ditetapkan untuk gejala seperti kebimbangan, kemurungan, kelakuan obsesif-kompulsif, dan gangguan mental. Ubat-ubatan anti-epileptik boleh ditetapkan untuk mengawal kejadian kejang. Pesakit biasanya dijadualkan sekurang-kurangnya setiap tahun untuk penilaian berterusan gejala mereka dan kajian semula dan kemas kini ke pelan rawatan mereka.