apa yang menjadi pengamal jururawat?

Pengamal jururawat adalah jururawat berdaftar yang telah mencapai tahap pendidikan dan latihan yang lebih maju. Secara amnya, dia mesti mempunyai sekurang-kurangnya gelar sarjana, serta tahap latihan yang lebih tinggi dalam diagnosis dan rawatan pelbagai keadaan dan penyakit yang biasa. Sesetengah pengamal jururawat mencari latihan dalam bidang perubatan yang khusus juga.

Tugas seorang pengamal jururawat sangat mirip dengan doktor. Malah, profesional ini sering mempunyai hubungan kerja dengan doktor. Seperti seorang doktor, dia boleh melaksanakan tugas-tugas pembekal penjagaan kesihatan utama dan boleh menawarkan rawatan perubatan kepada pesakit dari semua peringkat umur. Di kebanyakan negeri, jururawat ini dibenarkan secara sah untuk memberi ubat.

Seorang pengamal jururawat dapat mengendalikan amalan perubatan bebas. Walau bagaimanapun, sesetengah memilih untuk bekerja dalam kumpulan perubatan yang terdiri daripada jururawat, pakar perubatan, atau kakitangan perubatan lain. Banyak yang bekerja di hospital dan lain-lain jenis kemudahan perubatan.

Selain mengendalikan keperluan perubatan pesakit, pengamal jururawat juga memperhatikan kesan penyakit pada keluarga pesakit mereka, serta di rumah dan kehidupan kerja mereka. Mereka biasanya meletakkan penekanan yang tinggi terhadap pencegahan penyakit, pendidikan pesakit, dan kesejahteraan. Oleh kerana mereka mengutamakan pencegahan dan kesejahteraan, mereka biasanya menetapkan ubat yang kurang kerap daripada doktor perubatan. Selain itu, mereka kurang cenderung untuk mengesyorkan rawatan perubatan mahal.

Di Amerika Syarikat, tahap penjagaan yang boleh disediakan oleh seorang pengamal jururawat dikawal oleh setiap negara individu. Oleh itu, tugas seseorang dalam kedudukan ini boleh berbeza-beza berdasarkan di mana amalannya berada. Biasanya, bagaimanapun, profesional ini mendiagnosis dan merawat pelbagai jenis penyakit, penyakit kronik, jangkitan, dan keadaan perubatan. Individu dalam bidang ini juga memperoleh sejarah perubatan pesakit dan melakukan pemeriksaan fizikal. Mereka juga boleh melakukan prosedur pembedahan dalam pejabat kecil.

Seringkali, pengamal jururawat bekerjasama dengan doktor dan profesional perubatan lain. Mereka biasanya memberi nasihat kepada pesakit, memaklumkan mereka tentang pilihan rawatan dan membimbing mereka dalam pembangunan kemahiran penjagaan diri dan tingkah laku yang sihat. Apabila diperlukan, mereka merujuk pesakit kepada pakar.

Untuk menjadi seorang pengamal jururawat, individu mesti terlebih dahulu menyelesaikan pendidikan dan latihan yang diperlukan untuk kerjaya sebagai jururawat berdaftar. Walaupun seorang individu boleh menjadi jururawat berdaftar dengan ijazah sekutu, banyak majikan dalam bidang ini mengesyorkan untuk mencapai ijazah sarjana dalam bidang kejururawatan. Sebaik sahaja seorang individu adalah jururawat berdaftar, dia boleh memasuki program latihan yang diluluskan oleh kerajaan untuk menjadi seorang pengamal.