apa yang ketuat?

Ketuat biasanya adalah tumor kecil, kasar, tidak kanser yang tumbuh di lapisan atas kulit. Mereka sering menyerupai sebatian pepejal atau kembang kol, dan boleh kelihatan sama ada sangat ringan atau sangat gelap berbanding dengan kulit biasa di sekelilingnya. Mereka biasanya tidak menyakitkan, tetapi boleh menyebabkan gatal-gatal dan terbakar jika mereka berada di kawasan geseran tinggi.

Keadaan ini disebabkan oleh jangkitan virus yang dikenali sebagai virus papillomavirus manusia (HPV). HPV menular dan boleh dilupuskan dari orang ke orang dengan sama ada secara langsung atau tidak langsung. Virus ini juga boleh merebak dari satu lokasi badan kepada yang lain pada orang yang sama. Virus ini masuk ke dalam badan melalui kawasan kulit yang retak, mengelupas, atau lembab. Jumlah virus yang hadir, lokasi hubungan, dan keadaan sistem kekebalan seseorang adalah semua faktor yang menentukan jika jangkitan HPV akan menyebabkan ketuat muncul.

Terdapat banyak jenis ketuat, termasuk ketuat biasa, ketuat rata, ketuat plantar, dan ketuat kelamin. Ketuat umum biasanya dinaikkan dan berbentuk kubah dengan permukaan kasar dan kelabu. Ini biasanya tumbuh pada jari atau punggung tangan dan kadang-kadang disebut “ketuat biji” kerana ia mengandungi sedikit saluran darah yang kelihatan seperti biji hitam.

Pelbagai rata adalah tumor kecil, sedikit tinggi, halus yang biasanya berwarna merah jambu, coklat muda, atau daging berwarna. Ini adalah yang paling biasa dilihat pada muka dan dahi seseorang yang dijangkiti. Mereka boleh berlaku dalam jumlah yang besar, dengan sebanyak 100 luka rata berkumpul bersama. Mereka lebih biasa pada kanak-kanak daripada orang dewasa dan juga dikenali sebagai “ketuat remaja.”

Ketuat plantar tumbuh pada titik tekanan di bahagian bawah kaki, dan sejumlah besar tumor ini boleh menyebabkan kesukaran berjalan, berlari, melompat, dan bahkan berdiri. Sekiranya beberapa kluster bersama-sama dalam satu kawasan, mereka dipanggil “ketuat mosaik.” Mereka biasanya menyerupai ketebalan yang tebal, jadi ia adalah idea yang baik untuk mempunyai seorang doktor mendiagnosis pertumbuhan sebagai ketuat sebelum merawatnya.

Ketuat genital atau venereal tumbuh pada alat kelamin, di kawasan kemaluan, di antara paha, dan di dalam vagina dan saluran dubur. Dihantar melalui aktiviti seksual, mereka boleh berbeza-beza dari kecil, papules berkilat ke luka besar seperti kembang kol. Mereka mungkin reoccur kerana tiada ubat untuk virus yang menyebabkan mereka dan kerana ketuat berkembang maju dalam persekitaran lembap. Oleh kerana bahan kimia benar-benar boleh merosakkan kawasan genital, tumor ini hanya perlu dirawat oleh kakitangan perubatan yang berkelayakan.

Kebanyakan ketuat akhirnya akan hilang sendiri, diusir oleh sistem ketahanan badan. Walau bagaimanapun, mereka juga boleh bertahan selama bertahun-tahun atau berulang kali berulang. Walaupun mereka tidak mengancam nyawa, ramai orang berpendapat bahawa mereka sedang mencairkan dan ingin menghapusnya.

Ada beberapa cara doktor boleh menghilangkan ketuat. Kaedah yang paling biasa adalah cryosurgery, yang melibatkan membekukan kawasan dengan bahan kimia khas, biasanya nitrogen cair, dan selepas itu tumor yang mati akan segera jatuh. Rawatan ini tidak terlalu menyakitkan dan jarang menyebabkan parut.

Electrosurgery, yang melibatkan membakar ketuat, adalah satu lagi rawatan alternatif yang baik. Sesetengah doktor menggunakan rawatan laser untuk membuangnya, tetapi prosedur ini cenderung lebih mahal. Doktor juga boleh merawat keadaan dengan keratolisis, yang menggunakan asid salisilat untuk mengeluarkan sel-sel kulit permukaan mati.

Terdapat beberapa pilihan di kaunter untuk penyingkiran yang terdapat di pasaraya dan kedai ubat. Rawatan yang paling popular melibatkan asid salisilik atau nitrat perak. Prosedur ini memerlukan beberapa rawatan. Alat cryosurgery over-the-counter juga boleh didapati, tetapi mereka lebih mahal daripada rawatan lain.

Adalah penting untuk menyedari bahawa rawatan di atas kaunter ini boleh membunuh kulit yang sihat juga, jadi orang mesti sangat berhati-hati apabila menggunakannya. Adalah idea yang baik untuk mencari nasihat doktor sebelum merawat sebarang jenis kulit yang boleh dipersoalkan.