apa yang ketegangan serviks?

Tekanan servikal adalah kecederaan pada otot-otot di leher yang menyebabkan kekakuan dan kesakitan. Kecederaan leher dapat mempunyai beberapa sebab, termasuk kecederaan trauma dan terulang yang berulang, dan mereka perlu dirawat untuk menjaga otot-otot di leher yang sihat sehingga lehernya tetap stabil. Penjagaan untuk ketegangan serviks mungkin melibatkan doktor yang pakar dalam rawatan tulang belakang, dan boleh melibatkan minggu atau bulan pemulihan, bergantung kepada jenis kecederaan yang terlibat.

Dalam ketegangan serviks, otot-otot di bahagian leher dijalar di luar titik yang mereka direkabentuk, merobek dan menegangkan serat otot. Mampatan otot leher juga boleh terlibat. Leher pesakit biasanya tegar dan lengkung semulajadi kawasan tulang belakang ini boleh meluruskan kerana otot-otot lemah. Kesakitan leher dan ketegangan sering dialami dan pesakit mungkin merasa bengkak, kelembutan, atau panas di leher.

Kemalangan kereta dan jatuh, yang kedua-duanya menyebabkan kecederaan laju ke tulang belakang, adalah dua penyebab biasa di sebalik ketegangan serviks. Kebimbangan mengenai tulang belakang dalam kemalangan kereta sering sangat tinggi pada senarai untuk responden pertama dan penjagaan diambil untuk menilai pesakit untuk kecederaan leher dan belakang sebelum memindahkannya. Pekerjaan tertentu boleh meletakkan pesakit berisiko kecederaan kronik yang disebabkan oleh memegang leher dalam posisi yang janggal, dan sesetengah pesakit mengalami kecederaan yang berkaitan dengan tidur akibat tidur pada sudut yang ganjil.

Sekiranya doktor mengesyaki ketegangan serviks, pesakit boleh menjalani pemeriksaan X-ray dan diberikan kajian pencitraan lain untuk menilai tulang belakang dan mencari tanda-tanda keradangan. Pemeriksaan fizikal juga boleh dilakukan. Pilihan rutin termasuk berehat dan memakai pendakap untuk menstabilkan leher, latihan terapi fizikal yang lembut, dan urut untuk menangani ketegangan otot dan kesakitan. Gabungan pendekatan biasanya digunakan untuk menangani kecederaan.

Sekali pesakit pulih, seorang doktor boleh mengesyorkan membuat perubahan kepada tidur dan tabiat kerja untuk mengurangkan ketegangan pada leher. Ini termasuk memasukkan bantal kontur untuk menyokong leher semasa tidur dan membuat penyelarasan terhadap persekitaran kerja untuk menghapuskan sumber-sumber ketegangan. Menukar susun atur pejabat untuk memudahkan kerja tanpa perlu kren atau memiringkan leher, misalnya, boleh menjadi berfaedah. Dalam pekerjaan di mana tekanan leher sering tidak dapat dielakkan, seperti bekerja sebagai mekanik, orang mungkin dinasihatkan untuk melakukan latihan leher dan mengambil rehat yang kerap untuk berehat dan meregangkan leher.