apa yang kaku hati?

Sakit kaku, yang juga dipanggil disfungsi diastolik atau amyloidosis jantung, adalah keadaan di mana tisu otot jantung menjadi kaku, seperti namanya. Ini paling kerap disebabkan oleh tekanan darah tinggi dan merosakkan keupayaan jantung untuk mengisi sepenuhnya dengan darah dan akibatnya, kemampuannya untuk membekalkan seluruh tubuh dengan darah. Ia boleh mengakibatkan pembentukan cecair di dalam paru-paru dan menyebabkan jantung berlebihan. Sekiranya tidak dirawat dengan ubat-ubatan, ia boleh mengakibatkan kegagalan jantung dan kematian.

Kekakuan jantung merosakkan keupayaannya untuk mengalahkan dengan betul. Apabila berdenyut jantung kaku, ia tidak dapat mengisi sepenuhnya dengan darah. Jumlah darah yang mengepam jantung ke seluruh badan dikurangkan jika tidak mengisi sepenuhnya. Jumlah pengurangan darah ke seluruh tubuh secara langsung berkaitan dengan jumlah darah yang hilang di dalam hati.

Hati yang sengit akan cuba mengimbangi aliran darah yang menurun dengan bekerja lebih keras. Ini biasanya akan membuat lebih banyak mudarat daripada yang baik. Jantung sudah tidak berfungsi dengan baik dan peningkatan detak jantung akan membekalkan hanya sedikit darah yang lebih besar. Malangnya, ia juga akan bekerja keras jantung, yang akan memburukkan lagi masalah disfungsi.

Hati yang sengit kadang-kadang boleh menyebabkan darah disokong di dalam paru-paru. Fungsi normal jantung melibatkan darah yang lama dan deoxygenated untuk mengepam ke arteri pulmonari, yang membawa ke paru-paru untuk oksigenasi dan penapisan. Darah kemudiannya dibekalkan kembali ke atrium kiri dan ventrikel, kemudian keluar melalui aorta ke seluruh badan. Apabila jantung tidak mengepam dengan betul, mungkin tidak ada tekanan yang mencukupi untuk memindahkan darah keluar dari paru-paru dan kembali ke jantung.

Ubat biasanya berada di dalam saluran darah, tetapi kekurangan jantung mengepam dapat menyebabkan darah membocorkan ke dalam kantung udara paru-paru. Keadaan ini dipanggil edema pulmonari dan lebih dikenali sebagai bendalir dalam paru-paru. Ini bocor yang sama boleh berlaku di kaki, pergelangan kaki, atau kaki, kerana kawasan ini memerlukan tubuh yang paling kuat untuk meneruskan aliran darah yang betul.

Hati yang kaku biasanya boleh dirawat dengan ubat preskripsi. Penyekat beta boleh ditetapkan dan telah diketahui benar-benar mengurangkan kekejangan dalam tisu otot di dalam hati. Ubat-ubatan lain boleh digunakan untuk meredakan hati untuk mengurangkan jumlah kerja yang perlu dilakukan. Diuretik boleh digunakan untuk mengalirkan badan cecair berlebihan yang membina di kaki atau paru-paru. Jika kekejangan disebabkan oleh tekanan darah tinggi, program rawatan akan dibangunkan secara berasingan untuk itu.