apa yang herpes kronik?

Herpes kronik biasanya merujuk kepada orang yang dijangkiti yang mempunyai enam atau lebih wabak herpes dalam masa setahun. Wabak yang kerap adalah kebimbangan perubatan kerana virus herpes simplex membuat risiko untuk penyakit lain, seperti perkembangan meningitis virus, dan frekuensi tinggi wabak dapat membuat sukar bagi orang untuk mengejar hubungan seksual. Kebanyakan orang mempunyai jangkitan yang lebih sedikit setiap tahun dan ini menjadi kurang kerap semakin lama orang itu mempunyai keadaan. Sesetengah orang sangat terdedah kepada wabak herpes, terutama mereka yang mempunyai sistem imun yang berkompromi. Nasib baik, ada cara untuk berjaya merawat keadaan ini.

Apabila seseorang mempunyai simptom aktif herpes, keadaan itu biasanya dianggap akut – setiap wabak disebut fasa akut herpes. Herpes kronik tidak boleh didiagnosis sehingga jumlah wabak melebihi enam fasa akut dalam tempoh setahun. Pada tahun pertama seseorang mengendalikan herpes, mungkin ada enam atau lebih wabak, tanpa dianggap kronik, dengan syarat wabak dikurangkan pada tahun kedua. Diagnosis dibuat lebih mudah jika wabak terus menjadi kerap pada tahun kedua atau beberapa tahun selepas terkena penyakit.

Kebanyakan orang tidak akan mempunyai bentuk herpes kronik, tetapi pada tahun pertama ramai doktor mengesyorkan agar orang mengambil ubat antiviral seperti acyclovir atau famciclovir. Bukan sahaja dapat membantu ini mengurangkan ketidaknyamanan jangkitan awal, tetapi mereka juga dapat menindas jangkitan tambahan. Ini tidak bermakna bahawa orang boleh mengharapkan tidak mempunyai jangkitan, tetapi mereka sering mempunyai jangkitan yang lebih sedikit jika mereka menggunakan ubat antivirus. Ubat-ubatan ini biasanya hanya digunakan selama enam bulan hingga setahun. Dalam kes di mana pesakit kelihatan mempunyai herpes kronik, ubat-ubatan ini digunakan untuk tempoh yang lebih lama.

Di samping mengurangkan banyak jangkitan yang mungkin mengiringi herpes, ubat-ubatan antiviral dapat membantu mengurangkan risiko untuk mengembangkan penyakit yang boleh menjadi sangat berbahaya. Khususnya, ia adalah penting untuk mengurangkan peluang yang mungkin untuk membangunkan keadaan seperti meningitis, yang sukar untuk dirawat dan boleh menyebabkan pembengkakan otak. Memandangkan mereka yang terdedah kepada jangkitan herpes kerap mungkin mempunyai sistem imun yang berkompromi, ia juga penting untuk mengurangkan kejadian wabak sehingga komplikasi lain seperti jangkitan tidak berlaku.

Petunjuk untuk berapa lama pesakit harus kekal pada ubat antivirus sangat bergantung kepada individu. Sesetengah orang kekal dalam antiviral selama setahun atau lebih. Sekiranya pesakit terus mengalami autoimun atau imunosupresi yang berterusan, dia mungkin memerlukan rawatan perubatan untuk herpes lebih lama. Sesetengah orang dengan herpes kronik dapat menghentikan ubat-ubatan selepas beberapa tahun dan mempunyai pengurangan yang signifikan dalam jumlah wabak. Sekali lagi, penting untuk menyatakan bahawa kebanyakan orang tidak mempunyai herpes kronik, tetapi jika mereka mengalami wabak yang kerap, mereka harus melihat doktor mereka untuk nasihat perubatan.