apa yang hemopoiesis?

Hemopoiesis, atau hematopoiesis, adalah proses dimana sel darah baru terbentuk. Sumsum tulang, tisu di dalam tulang, adalah salah satu organ yang paling aktif di dalam tubuh, dan merupakan tapak di mana sel darah merah, mayoritas sel darah putih, dan platelet dihasilkan. Pada anak-anak, sumsum di dalam semua tulang membuat sel darah, sedangkan pada orang dewasa sumsum pada tulang panjang lengan dan kaki kebanyakannya tidak aktif. Hanya kira-kira seperempat sumsum yang terlibat dalam membuat sel darah merah kerana mereka mempunyai jangka hayat yang lebih panjang daripada sel darah putih dan memerlukan penggantian kurang kerap. Ejaan Alternatif hemopoiesis dan hematopoiesis, yang digunakan terutamanya dalam bahasa Inggeris Inggeris, adalah haemopoiesis dan haematopoiesis.

Di dalam sumsum tulang, sel yang dipanggil sel stem hematopoietik dapat menghasilkan semua jenis sel darah yang berlainan. Pada mulanya, mereka membentuk sel stem limfoid atau sel stem myeloid. Sel stem limfoid berpindah ke limpa, nodus limfa dan timus dan seterusnya menghasilkan limfosit, yang merupakan sel darah putih yang terlibat dalam tindak balas sistem imun terhadap jangkitan. Sel stem Myeloid berkembang menjadi sel darah merah, yang membawa oksigen, dan sel darah putih yang dikenali sebagai granulosit, megakaryosit dan monosit. Granulosit dan monosit membantu melawan jangkitan, sementara megakaryosit memecah serpihan untuk membentuk platelet, yang terlibat dalam pembekuan darah.

Peraturan hemopoiesis biasanya sangat tepat, untuk mengekalkan tahap sel darah normal dalam peredaran. Sel darah merah umumnya hidup selama 120 hari, dan platelet selama sepuluh, sementara sel darah putih mungkin bertahan selama beberapa hari atau bahkan beberapa jam. Apabila jangkitan berlaku, pengeluaran sel darah putih meningkat secara dramatik, manakala episod pendarahan menyebabkan lebih banyak platelet dibentuk. Pengeluaran sel darah merah dikawal oleh hormon yang dipanggil erythropoietin, yang dihasilkan dalam buah pinggang. Terdapat kira-kira 5 juta sel darah merah setiap mikroliter dalam peredaran dewasa purata, dan lebih banyak akan terbentuk dalam keadaan oksigen rendah.

Kadangkala sumsum tulang boleh gagal, menjejaskan hemopoiesis dan mengakibatkan menurunkan pengeluaran semua sel darah atau hanya garisan tertentu. Kerosakan pada sel hematopoietik mungkin disebabkan oleh keadaan genetik semasa kelahiran, virus seperti hepatitis B, pendedahan radiasi dan ubat-ubatan tertentu. Kekurangan vitamin B12 dan folat boleh menghalang sel darah daripada matang, dan beberapa kanser, seperti limfoma, mungkin menyusupkan sumsum tulang. Gejala umum kegagalan sum-sum tulang termasuklah keletihan, kelemahan, jangkitan berulang dan lebam yang berlebihan dan pendarahan. Rawatan berbeza-beza mengikut sebab, tetapi seringkali pemindahan sumsum tulang diperlukan dari penderma yang sesuai.