apa yang expectorant?

Satu expectorant adalah sesuatu yang melembutkan dan melonggarkan lendir dalam saluran pernafasan sementara juga menipisnya supaya ia lebih mudah untuk muncul. Ubat-ubat ini digunakan apabila orang mengalami kesukaran bernafas kerana mereka mempunyai sejumlah besar lendir dalam saluran pernapasan mereka, dan untuk membantu orang pulih dari batuk. Tidak semua ubat batuk mengandungi expectorants, tetapi banyak yang dilakukan, dan mereka boleh menjadi alat yang sangat berguna untuk pemulihan selesema dan pemulihan selesema.

Kulit ceri liar adalah contoh ekspektoran yang terdapat di alam semula jadi, dan ubat herba ini telah digunakan untuk masa yang lama dalam rawatan batuk. Guaifenesin ubat adalah ramuan biasa dalam ubat batuk dan produk sejenis. Selalunya, ekspektoran akan digabungkan dengan produk yang direka untuk meredakan kerengsaan, kerana saluran pernafasan sering kerap dan sakit ketika orang mengalami batuk.

Ubat-ubatan ini membantu orang batuk secara produktif, yang bermaksud bahawa mereka membawa dahak, lendir, dan kahak ketika batuk. Orang yang menderita batuk kering dan peretasan cetek kadang-kadang mendapati bahawa expectorant membantu menyelesaikan batuk kerana ia melonggarkan dan menghilangkan lendir menyebabkan semua kerengsaan yang membawa kepada batuk. Walau bagaimanapun, ubat ini bukan penahan batuk, matlamatnya adalah untuk membantu orang membawa lendir, tidak menghalangnya daripada batuk. Walau bagaimanapun, apabila batuk seseorang disebabkan oleh pembentukan lendir, sekali lendir telah diusir dengan bantuan ekspektoran, batuk harus berhenti.

Banyak expectorants boleh didapati di kaunter di kedai ubat, dan ada yang boleh didapati dengan preskripsi. Orang yang menguruskan batuk dengan penjagaan rumah harus melihat seorang doktor jika batuk menjadi parah, pesakit mengalami kesulitan bernafas, atau batuk pesakit yang sangat keras sehingga ia menjadi nafas. Adalah juga idea yang baik untuk berjumpa seorang doktor jika pesakit mengalami tahap kesedaran, demam, atau keletihan yang melampau bersempena dengan batuk.

Resipi harus digunakan seperti yang diarahkan, dan ubat-ubatan yang ditetapkan dengannya juga harus digunakan seperti yang diarahkan. Sekiranya pesakit mengalami gejala baru, mengalami pernafasan yang sukar, atau berasa seperti mereka tidak pulih, mungkin dinasihatkan untuk menghubungi doktor untuk temujanji lain untuk meneroka sebab-sebab batuk dan masalah yang berkaitan sedikit lebih rapat. Kadang-kadang batuk berulang disebabkan oleh sesuatu selain daripada kerengsaan yang berkaitan dengan mukosa di saluran udara.