apa yang enterococcus?

Enterococcus adalah genus bakteria yang biasanya tidak berbahaya kepada manusia. Malah, hampir semua orang mempunyai jajahan koloni yang berbahaya di dalam saluran penghadaman mereka. Apabila seseorang menderita penyakit yang teruk atau mempunyai sistem imun yang berkompromi, namun, koloni dapat menjadi aktif dan menimbulkan malapetaka pada tubuh. Bakteria boleh menjangkiti saluran kencing, luka kulit, buah pinggang, dan kadang-kadang aliran darah dan otot jantung. Kebanyakan jangkitan boleh diuruskan dengan antibiotik, tetapi beberapa strain baru menjadi tahan dadah dan lebih sukar untuk dirawat.

Orang tua dan bayi berisiko tinggi komplikasi Enterococcus kerana sistem imun mereka tidak cukup kuat untuk memerangi bakteria. Orang yang mempunyai AIDS atau keadaan lain yang merosakkan fungsi sistem imun juga berisiko tinggi. Jarang, lelaki atau wanita yang sihat boleh memperoleh jangkitan jika mereka berada dalam hubungan rapat dengan pesakit berjangkit di hospital. Bakteria boleh dihantar dari satu orang ke orang lain melalui hubungan rapat, berkongsi minuman dan perkakas, atau mengendalikan pakaian atau sisa yang tercemar.

Masalah yang paling biasa yang berkaitan dengan bakteria ini adalah jangkitan saluran kencing. Pesakit mungkin mengalami kencing yang kerap dan kerap dengan pelepasan yang tidak normal, kuning, dan berbau busuk dari alat kelamin. Bakteria juga boleh menyebabkan masalah saluran pencernaan, seperti cirit-birit, kekejangan perut, loya, dan muntah-muntah. Jika luka kulit dijangkiti, ia boleh membengkak dan mengisi dengan nanah. Kurang biasa, sejenis keradangan jantung yang dipanggil endokarditis boleh berlaku yang menyebabkan simptom seperti selesema dan kesukaran bernafas.

Pesakit yang mempunyai gejala jangkitan Enterococcus yang teruk biasanya dikuarantin sementara ujian diagnostik dijalankan. Sampel darah, najis, dan air kencing dikumpulkan dan dianalisis untuk memeriksa kehadiran bakteria. Ultrasounds atau scan tomografi berkomputer boleh digunakan untuk mencari tanda-tanda keradangan di hati, hati, paru-paru, dan organ penting lain.

Pada masa lalu, Enterococcus mudah disembuhkan dengan antibiotik biasa seperti vancomycin. Sesetengah strain bakteria begitu produktif, bagaimanapun, bahawa mereka telah membangunkan daya tahan yang kuat terhadap rawatan antibiotik sejak beberapa dekad yang lalu. Enterococcus yang tahan Vancomycin menimbulkan cabaran kepada pekerja penjagaan kesihatan di hospital kerana ia mungkin mengambil beberapa hari rawatan percubaan dan kesilapan sebelum antibiotik berkesan ditemui terhadap ketegangan tertentu. Sementara itu, kakitangan hospital dan pesakit lain terdedah kepada jangkitan mereka sendiri. Langkah pengambilalihan yang cermat dan antibiotik baru membantu untuk membatasi peluang wabak hospital dan membersihkan simptom pesakit dalam sekurang-kurangnya satu minggu.