Apa yang dimaksudkan dengan penyembur betis?

Yontal anak lembu adalah alat yang membantu pengguna meregangkan otot anak lembu sebelum atau selepas bersenam untuk membantu mencegah kecederaan dan membina fleksibilitas pada otot kaki. Beberapa versi anak lembu betina wujud, dari cengkeram yang sangat mudah ke peranti yang lebih rumit yang menggulung kaki ke belakang dan sebagainya. Semua alat pernafasan betis mencapai matlamat yang sama, bagaimanapun, yang mengasingkan otot anak lembu dan berkesan meregangkannya sebagai persediaan untuk bersenam atau sekadar untuk mencegah kecederaan.

Kasut anak lembu yang paling asas ialah dinding apa pun. Dengan menunjuk jari-jari kaki ke atas dan menekan mereka melawan dinding, maka bersandar ke dinding, pengguna boleh meregangkan otot anak lembu dan mempromosikan kelenturan. Walau bagaimanapun, kaedah ini kadang-kadang tidak membenarkan pengguna meletakkan tekanan yang mencukupi pada kaki untuk meregangkan anak lembu. Ia juga boleh menjadi satu keadaan yang sukar untuk dikekalkan, kerana berat badan mesti bersandar ke dinding dengan cukup sehingga keseimbangan masih dapat dikekalkan.

Versi biasa dari anak lembu anak lembu adalah alat plastik yang berbentuk seperti setengah bulan. Ia mempunyai sokongan pada satu ujung untuk tumit, dan satu lagi pada ujung lain untuk bola kaki. Pengguna meletakkan satu kaki ke pendukung, maka dia menggulung kaki ke belakang sehingga jari-jari kaki menunjuk ke atas. Ini menggalakkan pelbagai usul dalam pergelangan kaki dan otot betis. Peranti ini ringan dan mudah alih, menjadikannya pilihan yang baik untuk rumah atau pejabat.

Sesetengah gimnasium dan pusat-pusat kecergasan menawarkan versi lain yang lebih sederhana dari anak lembu betis. Satu variasi semacam itu ialah tanjakan cenderung. Kotak berbentuk segi tiga ini terletak di atas lantai. Penghujung yang paling dekat dengan pengguna akan walaupun dengan tanah, dan akhir paling jauh akan menjadi beberapa inci lebih tinggi daripada tanah. Papan rata menghubungkan kedua-dua hujung dan menyediakan permukaan yang rata untuk pengguna melangkah. Apabila pengguna melangkah pada platform, jari kaki secara semulajadi menunjuk ke atas, dan pengguna boleh bersandar ke hadapan untuk meregangkan otot betis.

Tunjukan anak lembu yang melangkah membolehkan pengguna untuk memulakan dengan regangan kecil dan bekerja dengan cara yang lebih mendalam. Stitch ini mempunyai beberapa bar mendatar yang boleh digunakan oleh pengguna. Bar bawah memberikan regangan yang lebih kecil, manakala bar yang lebih tinggi memberikan regangan yang lebih besar. Sekiranya mesin-mesin ini tidak tersedia kepada pengguna, dia boleh melangkah ke tangga pertama di tangga, atau di sekeliling kayu di sekeliling garaj.