apa yang dimaksudkan dengan berpeluh?

Perut berkepala adalah keadaan yang disebabkan oleh trauma atau pembuangan kelenjar parotid. Kelenjar parotid adalah struktur penghasil air liur yang terbesar di dalam mulut. Air liur adalah penting dalam proses pencernaan kerana ia memudahkan pengunyah dan menelan. Individu yang mengidap berpeluh berkhasiat sering mendapati diri mereka berpeluh di kawasan tertentu muka dengan fikiran meminum makanan mulut. Biasanya, berpeluh gustat berlaku selepas memakan makanan panas dan pedas.

Seseorang yang telah menjalani parotidectomy umumnya berisiko tinggi untuk membangunkan sindrom Frey. Parotidectomy adalah pembedahan kelenjar parotid kerana kehadiran tumor malignan. Dalam sindrom Frey, berpeluh berlaku pada satu sisi muka dan kepala orang. Selain daripada Frey syndrome, berpeluh gustatory juga dilihat sebagai komplikasi yang jarang berlaku pada individu yang mempunyai diabetes mellitus. Perut mereka, bagaimanapun, termasuk kedua-dua belah muka.

Saraf yang mengelilingi kelenjar parotid memantau dan mengawal jumlah dan kadar pengeluaran saliva. Semasa parotidectomy, saraf ini biasanya terputus. Masalahnya berlaku, bagaimanapun, apabila saraf ini tumbuh kembali dan mula melekat pada kelenjar keringat yang tersebar di sekitar kawasan yang berbeza di muka. Apabila seseorang kembali untuk memakan makanan mulut, rangsangan yang biasanya diarahkan untuk saraf untuk mula menghasilkan air liur, akan mula memberitahu kelenjar peluh untuk menghasilkan lebih banyak peluh. Ini menjelaskan bagaimana rasa atau hanya pemikiran dan penglihatan makanan tertentu boleh menyebabkan berpeluh pada seseorang dengan sindrom Frey.

Tanda-tanda dan gejala-gejala yang dikaitkan dengan peluh gustatory boleh menjadi mengganggu, terutama apabila berpeluh menjadi begitu berlimpah sehingga peluh mula secara harfiah merendam wajah seseorang. Jumlah peluh yang berlebihan boleh terbentuk di dahi pesakit, di sekitar kawasan bibir, atau di dada apabila rangsangan dibentangkan. Bagi pesakit yang telah menjalani parotidectomy dan mengalami kerosakan yang berterusan kepada saraf auriculotemporal, saraf yang membolehkan bahagian kepala berasa, pembilasan muka juga mungkin terbukti. Punca utama yang perlu diambil perhatian terhadap pesakit yang berpeluh berlebihan adalah akibat kosmetik masalah mereka, terutamanya ketika mereka sedang bekerja, atau ketika makan di tempat umum.

Rawatan dan pengurusan peluh gustatory termasuk mengambil ubat-ubatan, menggunakan krim, dan menjalani kaunseling. Pilihan lain adalah untuk menjalani pembedahan lain. Sesetengah pesakit mendapati bahawa menggunakan anti-perspirants pada kulit mereka juga boleh membantu.