apa yang dilepaskan gonorea?

Gonorrhea adalah jangkitan seksual yang boleh menjejaskan lelaki dan wanita. Walaupun tidak selalu gejala, salah satu daripada tanda-tanda yang paling umum adalah penyakit gonorrhea, yang menunjukkan sebagai cecair tebal putih atau hijau yang mengeluarkan dari zakar atau vagina. Pelepasan dan jangkitan yang mendasari mudah untuk misdiagnosis, terutama pada wanita, tetapi biasanya boleh dengan cepat dan berkesan dirawat apabila ditemui.

Jangkitan ini disebabkan oleh jangkitan bakteria yang mudah ditransmisikan melalui cecair dan hubungan seksual. Gejala, termasuk pelepasan gonorea, biasanya muncul dalam tempoh satu atau dua minggu pendedahan, tetapi mungkin tidak selalu berlaku. Salah satu penyakit kelamin yang paling biasa wujud, ia juga agak responsif terhadap rawatan. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk dijangkiti semula, jika pendedahan berterusan atau berulang.

Pelepasan gonorea boleh mempunyai rupa atau tekstur yang berbeza-beza. Ia sering kuning, hijau, atau putih, dan mungkin gabungan warna-warna ini. Pelepasan biasanya tebal dan mempunyai tekstur berkrim atau gemuk. Ia mungkin gatal atau mempunyai bau yang kuat, walaupun ini tidak benar dalam semua keadaan.

Pelepasan yang berkaitan dengan gonorea adalah lebih biasa pada lelaki; wanita agak kurang menunjukkan tanda-tanda dan boleh mengelirukan dengan pelepasan yis atau pelepasan normal. Ini boleh memperlahankan diagnosis ramai wanita dengan gonorea, kerana banyak wanita mengubati jangkitan yis dengan ubat anti kaunter. Diagnosis yang betul adalah penting, seperti yang tidak dirawat jangkitan boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius, termasuk jangkitan teruk dan kemandulan.

Walaupun pelepasan gonorea adalah salah satu daripada gejala jangkitan yang paling biasa, ada gejala lain yang perlu diperhatikan, terutamanya jika pelepasan berlaku. Pengeringan mungkin menyakitkan, dan kekerapan atau mendesak mungkin meningkat. Seks boleh menjadi sangat menyakitkan bagi lelaki dan wanita. Kawasan genital mungkin menjadi gatal-gatal atau rasa bengkak. Digabungkan dengan pelepasan, gejala-gejala ini membuat diagnosis lebih cenderung.

Adalah penting untuk mengekalkan kebersihan yang baik jika berlakunya gonorea. Basuh semua pakaian dengan teliti dan dengan sabun, dan cuba untuk menjaga kawasan kelamin bersih dan kering. Peluang transmisi dapat dikurangkan dengan menggunakan kaedah penghalang kontrasepsi, seperti kondom, walaupun ini tidak menawarkan perlindungan yang lemah. Untuk menghentikan pelepasan gonorrhea secepat mungkin, adalah penting untuk melawat doktor untuk diagnosis dan rawatan yang betul. Biasanya sekali dirawat, jangkitan tidak akan berulang kecuali pesakit akan terdedah kepada bakteria.