Apa yang dianggap sebagai makanan yang seimbang?

Tepatnya apa diet yang seimbang terdiri daripada terbuka untuk tafsiran dan bergantung kepada setiap negara serta pilihan makanan individu, tetapi secara umum, ia adalah rancangan makan yang sihat. Makanan seimbang adalah bertentangan dengan fads atau rancangan terhad. Diet yang terhad biasanya kalori rendah dan memberi tumpuan kepada hanya beberapa makanan; ia boleh menghapuskan seluruh kumpulan, seperti bijirin atau tenusu. Diet fad sering sangat rendah kalori dan mungkin hanya terdiri daripada makanan tunggal, seperti limau gedang atau sup. Dalam kedua-dua kes, nutrien penting yang tersisa, sedangkan diet yang seimbang memenuhi keperluan vitamin, mineral, kalori dan protein harian.

Kategori makanan utama yang membentuk apa yang biasanya dianggap sebagai makanan yang seimbang adalah protein, menghasilkan, butir dan tenusu. Diet yang lazim sering dikatakan memusatkan perhatian pada buah-buahan dan sayuran segar. Biji-bijian keseluruhan dianggap sebagai bahagian penting dari pelan makanan seimbang. Oat, gandum dan biji-bijian yang lain menambah sumber serat dan nutrien yang baik kepada badan, sedangkan bijirin yang diproses, seperti yang terdapat dalam roti putih, kurang nutrisi.

Sumber protein yang sihat mengandungi asid lemak Omega-3 daripada lemak tepu. Asid lemak Omega-3 adalah sumber lemak sihat yang terdapat dalam makanan seperti salmon, walnut dan minyak zaitun yang dianggap sebagai sebahagian daripada diet seimbang. Produk tenusu rendah lemak dimasukkan dalam banyak diet seimbang, kerana mereka menambah beberapa protein serta mineral penting seperti kalsium. Makanan yang tinggi dalam gula atau lemak tepu seperti kerepek, kue dan kek harus dimakan dalam jumlah yang sedikit hanya sekali-sekala jika mereka menjadi sebahagian daripada diet yang seimbang. Tahap natrium, atau garam yang tinggi, terdapat dalam banyak makanan yang dibungkus dan diproses, dan ini juga perlu terhad.

Diet yang seimbang mengandungi jumlah kalori, lemak dan nutrien yang diperlukan oleh seseorang untuk berfungsi dengan baik sambil membenarkannya mengekalkan berat badan yang sesuai. Semasa mengambil suplemen multivitamin disyorkan oleh ramai doktor, makan makanan yang seimbang masih diperlukan, kerana tubuh menggunakan nutrien dari makanan nyata dengan lebih cekap daripada makanan tambahan. Tambahan, seperti yang diluluskan oleh doktor, bertujuan untuk meningkatkan pemakanan yang seimbang dengan cara makan.

Dalam definisi diet yang seimbang, terdapat banyak variasi yang berbeza. Sebagai contoh, diet vegetarian tidak mengandungi daging, tetapi boleh dan masih harus seimbang dengan memasukkan sumber protein lain. Diet rendah lemak masih seimbang dalam nutrien dan jenis makanan seperti protein, tenusu, hasil dan bijirin, tetapi memberi tumpuan kepada mengurangkan lemak yang tidak perlu.