apa yang dermabond & undefinedundefinedreg ;?

Dermabond® adalah pelekat kulit cecair yang digunakan untuk mengelak luka-luka dan tudung menutup. Ia berfungsi seperti gam, dan kadang-kadang dirujuk sebagai “gam super untuk kulit” – tetapi perlu diperhatikan bahawa produk ini berbeza daripada gam super standard dan tidak boleh digunakan secara bergantian. Produk ini dibuat dan diedarkan oleh syarikat farmaseutikal American Ethicon, yang dimiliki oleh pengeluar produk kesihatan Johnson & Johnson. Pelekat ini biasanya digunakan oleh pakar bedah dan doktor trauma untuk mengelak kulit, biasanya di tempat jahitan, bergantung pada skop kecederaan seseorang, hanya menutup penutupan luka dapat membantu menyembuhkan lebih cepat daripada jahitannya. Versi awal hanya tersedia untuk pembekal perubatan dan memerlukan preskripsi untuk kegunaan rumah. Di banyak tempat, ia boleh didapati di kaunter, walaupun biasanya dalam format yang lebih ringan. Orang membelinya untuk membantu pemulihan pantas dari luka-luka dan luka yang mendalam.

Idea di belakang Dermabond® agak mudah. Pada dasarnya, matlamatnya adalah untuk mengikat kulit bersama dengan pelekat sementara yang akan menyimpan kuman dan air keluar sambil memegang darah dan tisu masuk Ia biasanya digunakan bukannya jahitan atau pembalut, doktor dan penyedia penjagaan perubatan lain memohon secara langsung kepada pecah kulit lebih kurang atau kurang luka ditutup.

Pelekat ini dikenali secara kimia sebagai 2-oktil cyanoacrylate. Bergantung pada lokasi kadangkala terdapat produk atau produk generik dengan nama jenama lain yang mempunyai formula asas yang sama. Ia membentuk halangan kedap air dan antimikrobial dengan kulit bersentuhan, dan akan larut dan jatuh dengan sendirinya sebagai kulit di bawahnya menyembuhkan.

Pelekat ini paling biasa digunakan untuk menutup cengkaman pembedahan, terutamanya dalam pembedahan di mana parut dianggap sangat tidak diingini, seperti C-bahagian dan pembedahan muka. Pelekat cecair boleh digunakan sebagai jahitan dalam hampir semua jenis pembedahan, walaupun ia tidak biasa digunakan di mulut atau di sekitar mata. Ia juga tidak berfungsi dengan baik di kawasan di mana kulit sering diregangkan atau ditarik, seperti pada siku atau lutut. Ini terutamanya untuk memastikan insisi kekal tertutup semasa proses penyembuhan keseluruhan.

Doktor biasanya menggunakan berus kecil untuk melukis filem pelekat di atas luka atau hirisan. Untuk pemotongan yang lebih kecil ia juga kadang-kadang boleh digunakan dengan tip botol atau muncung kecil. Bahan ini membentuk ikatan yang kuat dalam masa kurang dari tiga minit, tetapi tetap fleksibel sehingga pergerakan semasa proses penyembuhan tidak dihalang. Incisions biasanya sembuh dalam masa tujuh hingga 10 hari, di mana pelekat akan memakai secara semula jadi.

Menggunakan meterai cecair lebih baik untuk jahitan dalam banyak keadaan kerana ia sering membuat pemulihan dan penyembuhan lebih cepat. Dermabond® adalah kalis air, jadi pesakit tidak perlu menunggu untuk mandi atau mandi seperti yang mereka lakukan dengan pelbagai jenis jahitan. Menjaga luka atau pemotongan yang disekat dengan pelekat cecair sering lebih mudah daripada luka yang dijahit ditutup juga, kerana tidak ada keperluan untuk menukar perban dan perban.

Pesakit biasanya tidak perlu kembali ke pejabat perubatan untuk disingkirkan, sama ada. Jahitan tradisional dan staples sering harus dihapuskan secara profesional, yang boleh menjadi tidak selesa dan boleh menyebabkan tempoh penyembuhan selepas penyingkiran yang berasingan. Jahitan dan kostum sering menghilangkan kulit, juga, yang boleh meninggalkan parut tambahan pada hirisan. Pelekat biasanya meninggalkan sedikit, jika ada, mengesan di belakang.

Walaupun Dermabond® adalah kalis air, penting bagi pesakit untuk menahan luka. Pemotongan itu hendaklah dibersihkan kering kerana memusnahkan kuat dengan tuala boleh mengeluarkan pelekat. Pesakit harus keluar dari matahari dan mengelakkan penyamakan semasa proses penyembuhan. Ubat-ubatan dan salap topikal lain juga boleh melonggarkan pelekat, dan tidak boleh digunakan sehingga insisi itu sembuh sepenuhnya. Pesakit harus sentiasa mengikut arahan pembekal penjagaan mereka mengenai penjagaan luka, dan perlu menjadualkan pelantikan susulan yang sesuai.