apa yang catarrh?

Catarrh adalah nama yang luar biasa, tidak digunakan banyak pada hari ini, untuk menerangkan rembesan mukus yang berlebihan. Ia terutamanya digunakan untuk rembesan yang dihasilkan dalam sinus dan saluran udara. Apabila orang menggambarkan lendir ini sebagai katarak, mereka cenderung bermaksud terdapat lebih banyak lendir daripada purata. Ini biasanya menunjukkan beberapa bentuk keadaan yang mendasari mencipta masalah.

Kadang-kadang definisi itu diperluaskan untuk membincangkan sebarang keadaan pengeluaran lendir yang berlebihan. Terdapat banyak bahagian badan yang menghasilkan cecair, dan apabila ini berlaku, ia boleh dirujuk sebagai keadaan catarrh. Walaupun pengeluaran lendir vagina mungkin jatuh di bawah tajuk ini, walaupun ia biasanya normal. Namun dalam kebanyakan kes, definisi terhad kepada pengeluaran sinus dan pernafasan pernafasan yang tidak biasa.

Penyebab yang berpotensi, seperti yang dinyatakan di dalam sinus atau saluran pernafasan adalah banyak. Mucus boleh membina akibat penyakit virus, seperti selesema biasa, atau jangkitan bakteria, seperti sinusitis. Rembesan tambahan juga berlaku ketika orang mengalami beberapa jenis alergi, terutama demam hay. Perlu diingatkan bahawa walaupun keadaan ini sering dikaitkan dengan pelepasan hidung, ia boleh seperti yang mudah terjadi di saluran pernafasan, dan akibat keradangan saluran pernafasan.

Gejala-gejala keadaan ini mungkin sama seperti pelbagai sebabnya. Apabila sinus utama dipengaruhi, orang mungkin mempunyai hidung tersumbat, hidung berair, atau hidung gatal. Lendir tambahan juga boleh menyebabkan tekanan dalam sinus yang mungkin kelihatan seperti muka atau kepala yang sakit.

Rembesan dapat ditenggelamkan ke dalam tekak, dalam apa yang disebut titisan postnasal, dan ini boleh menyebabkan sakit tekak atau gatal, dan keperluan untuk membersihkan kerongkong. Lendir tambahan boleh meletakkan tekanan pada telinga juga, mewujudkan jangkitan telinga. Dalam saluran udara, pembentukan rembesan boleh mengakibatkan batuk yang berlebihan, dan akhirnya akan membawa kepada atau memburukkan lagi keadaan seperti asma, bronkitis, atau radang paru-paru.

Garis panduan untuk merawat keadaan ini biasanya berdasarkan kepada sebab-sebab yang mendasari. Untuk hidung berlebihan, orang mungkin mengambil dekongestan, antihistamin untuk hayfever, atau kadang-kadang antibiotik. Mereka juga mungkin mahu melegakan beberapa hidung di hidung dengan perkara-perkara tertentu seperti pembilas hidung, yang mungkin memberikan bantuan sementara. Batuk atau sakit telinga mungkin memerlukan perhatian yang lebih besar, kerana ini mungkin menunjukkan jangkitan.

Beberapa perkara yang perlu difikirkan ketika mengubati penyakit kardiovaskular, dan menentukan sama ada penjagaan doktor diperlukan, termasuk tahap ketidakselesaan dan panjangnya keadaan telah berlangsung. Rembesan yang berwarna coklat gelap atau hijau dan / atau diwarnai dengan darah boleh mencadangkan tindak balas dan jangkitan keradangan yang lebih teruk. Demam, terutama yang tahan lebih daripada satu atau dua hari, juga menunjukkan bahawa seorang doktor harus dilihat. Batuk yang sangat buruk ia mengganggu tidur atau sebarang sensasi yang tidak dapat bernafas memerlukan bantuan perubatan segera.

Catarrh biasanya merupakan komplikasi jangkitan atau alahan yang menjengkelkan. Ia biasanya berlangsung sebentar, dan ia tidak selesa untuk mengalami. Terdapat beberapa orang yang mempunyai ungkapan yang agak kronik dalam keadaan ini, selalunya disebabkan oleh alahan. Banyak rawatan yang berpotensi ada bagi mereka yang mengalami alergik alergi, dan bereksperimen dengan ini dapat membantu memberikan kebebasan dari kesesakan yang signifikan.