apa yang bronkus?

Bronkus adalah salah satu tiub besar yang membawa dari trakea manusia ke paru-paru. Terdapat satu bronkus besar di setiap paru-paru yang cawangan keluar menjadi bronkus yang lebih kecil di dalam paru-paru. Bronchi membawa udara masuk dan keluar dari paru-paru.

Sistem pernafasan bermula pada hidung dan mulut, yang bertemu di faring. Di bahagian bawah faring adalah esofagus, untuk makanan, dan trakea, untuk udara. Epiglottis adalah flap tisu yang merangkumi trakea apabila menelan, untuk menghalang makanan daripada melewati saluran udara kerana ia memasuki esofagus.

Di bahagian atas trakea ialah laring. Ini adalah rumah tali vokal, yang bergetar untuk menghasilkan ucapan dan bunyi. Trakea berterusan di luar leher dan ke rongga dada, di mana ia membahagikan kepada bronkus. Bronchi meluas ke dalam paru-paru.

Bronkus utama yang betul adalah lebih besar daripada kiri. Ia membahagikan kepada tiga bronchi lobar. Bronkus utama kiri berpecah menjadi dua bronchi lobar. Bronchi lobar kemudian memasuki apa yang disebut bronchi tersier, dan kemudian menjadi bronkiol yang lebih kecil.

Bronchioles akhirnya menjadi cawangan alveolar dan kantung. Alveoli, atau kantung udara, adalah unit utama untuk pertukaran oksigen dan karbon dioksida di dalam paru-paru. Manusia mempunyai kira-kira 480 juta alveoli.

Otot yang memisahkan dada dari abdomen adalah diafragma. Ini adalah otot utama yang digunakan dalam pernafasan. Penyedutan berlaku apabila kontrak diafragma bergerak ke bawah. Tekanan udara dalam rongga dada berkurang, menyebabkan udara mengalir ke dalam paru-paru. Dalam pernafasan, diafragma santai dan menolak udara keluar dari dada.

Asma adalah gangguan di mana bronchi terhalang, sering menyebabkan mengeringkan dan pernafasan yang sukar atau menyakitkan. Rawatan boleh merangkumi kortikosteroid yang disedut untuk mengurangkan keradangan, serta bronkodilator untuk memastikan saluran pernafasan terbuka. Tiada ubat untuk asma dan rawatan adalah berdasarkan mengendalikan gejala.

Bronkospasme adalah penguncupan otot licin dalam bronkus atau bronkus. Keadaan ini mungkin disebabkan oleh kerengsaan atau kecederaan pada mukosa di saluran udara, melalui jangkitan, atau akibat alergi. Gejala termasuk batuk yang teruk dan berdeham. Rawatan adalah serupa dengan asma.

Bronkitis adalah keradangan saluran pernafasan bronkus yang berkaitan dengan jangkitan, alahan, atau punca lain. Apabila lapisan bronkh menjadi radang, mereka membengkak dan mencipta rembesan berlebihan. Antibiotik, vaporizers sejuk, dan cecair boleh dimasukkan dalam rawatannya.