apa yang bronkitis alah?

Bronkitis alergi adalah penyakit di mana seseorang mempunyai alahan teruk yang membawa kepada reaksi sistem imun bronkial. Doktor kadang-kadang boleh membezakannya dari bronkitis biasa dengan mencari gejala alahan lain dalam pesakit. Bronkitis alergi biasanya akan menyala kerana alahan bermusim, jadi ia sering menjadi keadaan jangka pendek. Dalam kes di mana seseorang mempunyai bronkitis yang berlarutan yang disebabkan oleh alahan, dia kadang-kadang perlu menjalani ujian alergi supaya doktor dapat mengetahui apa yang menyebabkan masalah.

Gejala wabak bronkitis alahan secara amnya termasuk mengeringkan dan batuk, dan kadang-kadang batuk mungkin menghasilkan banyak lendir. Oleh kerana keadaan ini disebabkan oleh alahan, saluran udara lain di dalam tubuh seseorang juga boleh meradang, jadi dia juga mungkin mengalami masalah kesesakan hidung dan gejala demam hay lain. Bronkitis alergen kelihatan begitu serupa dengan demam hay biasa yang kadang-kadang boleh dibuang begitu saja di peringkat awal. Apabila paru-paru seseorang menjadi lebih teruk, mungkin lebih jelas lagi.

Terdapat beberapa cara untuk merawat bronkitis apabila ia berasal dari alergi. Dalam banyak kes, pesakit akan memberi tumpuan kepada menangani batuk dan kesesakan. Sebagai contoh, pesakit boleh membeli ubat batuk yang berlebihan, yang boleh menjadi berkesan dalam menangani gejala. Dia mungkin juga memilih untuk mencuba ubat-ubatan antihistamin yang secara sementara melemahkan reaksi sistem imun. Rawatan seperti ini sebenarnya tidak akan menyembuhkan masalah ini, jadi pesakit mungkin perlu meneruskannya secara berkala sementara alergi mereka aktif.

Terdapat juga situasi di mana pesakit memutuskan bahawa ia adalah perlu untuk sepenuhnya menghilangkan alergi. Orang-orang ini boleh pergi ke doktor khas yang akan melakukan ujian ke atas badan mereka untuk menentukan alahan yang tepat. Setelah itu ditentukan, mereka kadang-kadang akan disuntik dengan bahagian-bahagian kecil alergen dalam usaha untuk membantu mereka membina imuniti. Ini tidak semestinya mungkin kerana kadang-kadang orang mempunyai reaksi berbahaya yang teruk terhadap alergi.

Apabila seseorang dengan bronkitis alergi mempunyai reaksi yang berbahaya, dia mungkin sesak nafas kerana paru-parunya boleh menutup sepenuhnya. Apabila reaksi seperti ini berlaku, ia boleh menjadi agak tiba-tiba dan tidak dapat diramalkan. Ia tidak mengambil masa yang lama untuk seseorang mati apabila mereka mempunyai alergi dengan tahap keparahan itu, jadi penting bahawa orang-orang ini membuat persiapan, sekiranya berlaku kecemasan.