apa yang badiaga?

Badiaga adalah nama Rusia dari span air tawar dengan nama ilmiah Spongilla fluviatilis. Ia dianggap ubat herba homeopati untuk pelbagai keluhan tubuh. Sponge ini diperbuat daripada sejumlah besar silika, kapur, dan alumina. Ini boleh membantu menangani masalah kepala, pernafasan dan kulit dan telah dicadangkan untuk digunakan dalam rawatan penyakit jantung dan ketidakselesaan khusus wanita di beberapa kawasan di dunia.

Komposisi badiaga dianggap sebagai bahan aktif dan merupakan sebab mengapa span dipercaya dapat mengurangkan banyak gejala. Silika bertindak dalam badan untuk membiarkan ikatan air ke sel dengan betul dan dikatakan untuk mempromosikan pengeluaran dan pengekalan kolagen yang sihat. Alumina dan kapur kedua-duanya dikatakan untuk membersihkan darah dan meningkatkan peredaran.

Banyak penyakit kepala boleh dirawat atau dikurangkan dengan menggunakan span ini. Sakit kepala yang melibatkan kuil, dahi dan mata dan yang memburuk pada waktu petang boleh disembuhkan dengan rawatan ini. Bentuk serbuknya juga digunakan sebagai rawatan herba untuk perubahan warna kulit seperti lebam atau bulatan gelap di bawah mata. Badiaga cecair juga boleh melegakan mata dengan kelenjar meibomian dan keradangan kelenjar yang dipasang atau disekat. Ia juga merupakan bahan biasa dalam syampu herba yang dikatakan untuk menghilangkan kelemumur.

Badiaga boleh diambil secara dalaman sebagai ekstrak cecair dan biasanya digunakan dalam rawatan homeopati untuk beberapa keadaan kulit kronik. Ia boleh menyembuhkan dan mencegah keadaan yang berkaitan dengan psoriasis, eksim dan rosacea. Ekstrak cecair juga boleh menangani metrorrhagia, atau jumlah haid yang berlebihan. Ia terutamanya dipercayai membantu apabila metrorrhagia disertai dengan sensasi kepenuhan kepala dan kekejangan teruk.

Spek air tawar telah digunakan di Rusia dan bahagian-bahagian lain Asia sebagai ubat holistik selama beratus-ratus tahun. Askar dan pemburu telah mendokumentasikan penggunaannya apabila antibiotik biasa atau farmaseutikal tidak tersedia. Doktor sepanjang sejarah menggunakannya dalam usaha untuk menyembuhkan segalanya dari sakit kepala kepada tuberkulosis. Di zaman moden, badiaga biasanya terdapat dalam bentuk serbuk, krim, atau cecair.

Setiap sifat aktif span ini boleh membahayakan jika diguna pakai. Walaupun ubat dipasarkan sebagai penawar-semua di beberapa bahagian dunia, tidak disyorkan untuk digunakan sehari-hari. Sebelum menggunakan badiaga secara tetap untuk keadaan kronik, biasanya dinasihatkan supaya seseorang bercakap dengan doktornya untuk menentukan sama ada ia sesuai untuknya.