apa vaginosis bakteria?

Vaginosis bakteria adalah jangkitan vagina yang disebabkan oleh ketidakseimbangan dalam fauna vagina yang membolehkan bakteria buruk berkembang biak. Bergantung kepada keparahan jangkitan dan bakteria di belakang jangkitan, seorang wanita mungkin mengalami pelbagai gejala, atau dia mungkin tidak sama sekali. Selalunya, keadaan ini berjalan tanpa campur tangan, tetapi rawatan perubatan disyorkan jika keadaan berterusan, kerana keadaan ini boleh mengalami komplikasi yang serius.

Keadaan ini tidak dianggap sebagai jangkitan seksual, dan kadang-kadang tidak ada sebab yang jelas. Kegiatan seksual tertentu sepertinya meletakkan wanita pada risiko yang lebih besar dari vaginosis bakteria, tetapi ia juga boleh dikaitkan dengan douching, dan kadang-kadang perubahan radikal juga. Ia juga berkaitan dengan kebersihan yang tidak baik dan pakaian yang ketat di kawasan selangkangan, dan wanita hamil lebih cenderung untuk mendapatkan keadaan ini. BV adalah jenis jangkitan vagina yang paling biasa.

Kes tipikal vaginosis bakteria menjadikan dirinya diketahui dalam bentuk pelepasan berbau tebal, tidak menyenangkan, bersama-sama dengan kegatalan, pembakaran, dan kesakitan. Kerana gejala ini juga boleh dikaitkan dengan jangkitan yis, ia adalah idea yang baik untuk pergi ke doktor untuk mendapatkan diagnosis rasmi BV, untuk memastikan bahawa anda mengambil pendekatan yang tepat untuk rawatan. Sekiranya anda mengalami keadaan ini sebelum ini, anda masih perlu melihat doktor untuk mengesahkannya.

Jika keadaan tidak jelas dengan sendirinya, antibiotik boleh ditetapkan untuk membunuh bakteria. Sesetengah wanita juga mendapati bahawa mengambil makanan tambahan asidophilus atau makan yogurt dengan budaya aktif hidup boleh membantu merawat keadaan, serta menghalangnya pada masa akan datang. Penggunaan langsung yogurt ke dalam vagina juga boleh berkesan, asalkan yogurt adalah polos dan tanpa gula, dengan budaya aktif.

Kiri yang tidak dirawat, vaginosis bakteria boleh merebak, menjangkiti tiub fallopi dan berpotensi menyebabkan masalah kesuburan di masa depan. Kerana potensi untuk menyebarkan dan kekeliruan dengan keadaan lain, melihat seorang doktor adalah penting, kerana dia boleh memastikan bahawa rawatan yang betul digunakan. Keadaan ini juga meningkatkan risiko wanita menjangkiti jangkitan seksual, terutamanya HIV, kerana tisu itu merengsa dan sensitif, menjadikannya lebih penting lagi untuk mendapatkan rawatan.