apa vaginektomi?

Vaginektomi adalah pembedahan yang digunakan untuk mengeluarkan vagina wanita. Ia boleh digunakan untuk mengeluarkan semua tisu vagina wanita atau hanya sebahagian daripadanya. Dalam kebanyakan kes, vagina dikeluarkan sebagai rawatan untuk kanser; prosedur juga boleh digunakan, bagaimanapun, sebagai sebahagian daripada proses penyampaian seksual. Apabila semua vagina wanita dikeluarkan, prosedur itu disebut vaginektomi radikal; prosedur di mana bahagian atas vagina dikeluarkan adalah disebut sebagai vaginektomi separa.

Kanser adalah sebab utama vagina wanita boleh dikeluarkan semasa prosedur ini. Dalam banyak kes, ia dilakukan bersempena dengan histerektomi keseluruhan atau sebahagian. Biasanya, vaginektomi bukanlah pilihan pertama rawatan pakar bedah. Sebaliknya, ia sering disyorkan apabila kanser vagina reoccurs dan pilihan rawatan lain telah habis.

Ramai orang mungkin tertanya-tanya bagaimana mungkin untuk mengeluarkan vagina seseorang. Ini sukar untuk dibayangkan. Doktor boleh, bagaimanapun, melepaskan struktur otot dan tisu yang membentuk vagina dari tisu sekitarnya dan menariknya keluar dari badan, meninggalkan organ-organ berdekatan, seperti pundi kencing, utuh. Dalam banyak kes, pakar bedah melakukan histerektomi abdomen pada masa yang sama dengan vaginektomi radikal.

Selepas vaginektomi radikal dilakukan, doktor biasanya mengambil langkah untuk membina semula vagina untuk pesakit. Ini biasanya dilakukan dengan menggunakan tisu dan otot dari bahagian lain badan pesakit dan biasanya dirujuk sebagai vaginoplasti. Jika tujuan vaginektomi adalah untuk memudahkan proses perubahan seks, namun para pakar bedah boleh menutup saluran pembedahan vagina.

Dalam sesetengah kes, doktor tidak menganggapnya perlu mengeluarkan semua faraj wanita. Sebaliknya, mereka boleh mengeluarkan hanya sebahagian daripadanya, kadang-kadang mereka boleh mengeluarkan uterusnya, tisu yang bertanggungjawab untuk menyokong rahim, dan serviks juga. Selalunya, pembedahan untuk membuang rahim, serviks dan bahagian atas vagina dirujuk sebagai histerektomi radikal.

Walaupun vaginektomi mungkin diperlukan sebagai rawatan untuk kanser atau sebagai sebahagian daripada operasi seks-reassignment, terdapat risiko yang terlibat. Sebagai contoh, pesakit mungkin mengalami pendarahan yang berlebihan semasa operasi jenis ini atau mengalami reaksi buruk terhadap anestesia. Sakit, jangkitan, dan pembekuan darah juga boleh berkembang. Setakat kesan jangka panjang pembedahan berkenaan, pesakit mungkin mengalami parut, keupayaan terjejas untuk mengalami orgasme, dan pembengkakan kaki, paha, dan pangkal paha. Bengkak ini kadang-kadang boleh membangkitkan bulan atau tahun selepas seseorang menjalani pembedahan.