apa ubat tonsilitis?

Trombosit tonsillitis adalah keadaan perubatan di mana deposit berkapur, diperbuat daripada kalsium karbonat, bentuk dan mengeras pada celah, atau crypt, dari tonsil palatina yang terletak di bahagian belakang tekak. Deposit ini, yang disebut tonsilloliths, batu tonsil, atau zat, boleh menyebabkan ketidakselesaan, sakit tekak, dan halitosis, atau nafas berbau. Jika kecil, bagaimanapun, mereka sering tanpa gejala.

Ubat-ubatan tonsillitis memberi kesan kepada kanak-kanak lebih daripada orang dewasa, tetapi ia adalah penyakit biasa pada umumnya. Tonsilloliths keras dan putih atau kuning dalam penampilan. Mereka boleh disebabkan oleh sel darah putih mati, bakteria kulat, zarah makanan, air liur berlebihan atau mukosa, atau merokok tanpa penapis. Mereka biasanya didiagnosis melalui pemeriksaan, kadang-kadang melalui teknik pencitraan seperti imbasan x-ray atau tomografi (CT).

Walaupun tonsillitis cryptic sering tidak disedari, ia boleh menyebabkan gejala termasuk rasa metalik atau busuk di belakang tekak, halitosis, batuk kerap, tercekik atau kesukaran menelan, sakit di telinga, dan jangkitan. Satu kajian perubatan pada tahun 2007 mendapati bahawa 75% daripada subjek yang mengalami halitosis, tetapi hanya 6% daripada mereka yang mempunyai nafas normal, mempunyai tonsillitis cryptic. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, tonsilloliths gergasi mencapai sentimeter dalam diameter boleh membentuk.

Terdapat pelbagai rawatan untuk keadaan ini, bergantung kepada keparahannya. Batu-batu tuil sering boleh dikeluarkan dengan lidah atau dengan tekak tenggorokan atau merangsang refleks lelucon, menyebabkan tonsil tegang dan mengusir batu. Minum air atau soda kelab, berus gigi biasa, dan berkumur dengan cuci mulut juga dapat membantu melonggarkan dan menghalau batu-batu tonsil. Sekiranya batu-batu kecil terbentuk jauh di dalam tonsil, mereka sukar untuk lenyap, tetapi kebanyakannya tidak menyebabkan gejala-gejala yang serius, dan akhirnya berjalan ke permukaan.

Dalam kes-kes yang teruk, tonsillitis cryptic boleh dirawat dengan pembuangan batu tonsil dengan kuret oral, alat pengikis nipis. Pemaparan semula laser, di mana permukaan amandel-amanden dipindahkan untuk mengeluarkan krim, adalah pilihan untuk tonsilitis krim kronik. Rawatan yang paling agresif, yang digunakan hanya sebagai pilihan terakhir, adalah tonsillectomy, atau pembuangan tonsil. Tonsillectomy boleh melemahkan sistem imun seseorang, jadi ia dapat dielakkan bila mungkin.