apa tulang bengkak?

Bengkak tulang adalah keadaan keradangan yang ditandai dengan peningkatan pembentukan cecair dan kesakitan di dalam dan sekitar tulang. Terdapat juga keupayaan menurun untuk memindahkan sebahagian badan tertentu yang terlibat. Sambutan perlindungan bengkak membantu melindungi kawasan yang cedera dari kerosakan dan bantuan lanjut dalam proses penyembuhan.

Oleh sebab tulang diperbuat daripada bahan keras yang padat di luar, kebanyakan bengkak tulang berlaku di sekitar tulang atau di ruang bersama yang menghubungkan satu tulang ke tulang yang lain. Bengkak kerana cecair yang berlebihan, bagaimanapun, boleh berlaku di dalam bahan yang fleksibel yang terletak di pusat tulang yang disebut sumsum tulang. Edema sumsum tulang adalah satu contoh di mana terdapat lebihan cecair di dalam tulang itu sendiri.

Penyebab pembengkakan tulang dapat berkisar dari kecederaan seperti pukulan ke tulang, sering disebut sebagai perebutan tulang atau lebam. Fraktur atau pemecahan tulang, terutamanya jika patah terbuka di mana tulang melambai melalui kulit, boleh menyebabkan pembengkakan sama ada di kawasan sekitar atau sumsum tulang jika bakteria mendapat masuk melalui patah tulang. Keadaan lain yang boleh menyebabkan bengkak ini termasuk penyakit degeneratif seperti arthritis rheumatoid, penyakit autoimun seperti lupus, dan beberapa bentuk kanser seperti osteosarcoma, kanser tulang, dan chrondrosarcoma, kanser rawan yang mengelilingi tulang.

Osteomyelitis atau jangkitan tulang juga boleh menyebabkan pembengkakan tulang. Jangkitan tulang biasanya bakteria. Ia menyerang tulang dan boleh menyebabkan kerosakan pada bekalan darah tulang serta integriti tulang itu sendiri. Jangkitan tulang dapat terjadi bukan saja dari patah tulang tetapi juga dari proses jangkitan umum seperti pneumonia atau jangkitan saluran kencing, di mana bakterinya bergerak melalui aliran darah dan ke tulang.

Bengkak tulang dicirikan oleh bengkak dan sakit atau kelembutan di kawasan tersebut. Kawasan mungkin hangat untuk sentuhan dan pergerakan bahagian badan yang terlibat mungkin terhad, dalam kes yang teruk, mungkin ada ketidakmampuan untuk memindahkan kawasan yang terkena sama sekali. Sekiranya bengkak disebabkan oleh jangkitan, ia mungkin disertai dengan demam, menggigil, atau mual.

Rawatan tulang bengkak bergantung kepada punca. Apabila ia disebabkan kecederaan tempoh ais, rehat dan immobility dengan penggunaan pembalut mampatan boleh mengurangkan gejala. Sekiranya bengkak disebabkan oleh jangkitan, rawatan yang betul terhadap jangkitan dengan antibiotik dapat mengurangkan kesakitan. Dalam sesetengah keadaan, pembentukan cecair yang berlebihan memerlukan penyaliran. Dalam kes-kes yang teruk, pembedahan mungkin diperlukan untuk mengeluarkan cecair dan tulang yang rosak untuk mengelakkan masalah selanjutnya.