apa sosiopat narkis?

Sociopath narcissist adalah seseorang yang mempunyai gabungan gangguan personaliti narkis dan tanda tingkah laku definitif sosiopati. Orang yang mempunyai narsisisme dicirikan oleh keperluan mereka yang berlebihan dan berterusan untuk kekaguman orang lain dan pengukuhan positif. Mereka umumnya mempunyai pendapat yang hebat tentang diri mereka sendiri dan percaya mereka lebih unggul daripada orang lain. Narcissists juga sering yakin bahawa mereka berada di atas tanggungjawab dan tanggungjawab biasa dalam kehidupan seharian, sehingga mereka biasanya mengalami kesulitan yang signifikan dalam mengekalkan pekerjaan atau hubungan sebagai hasilnya. Sociopath narcissist mempunyai keperibadian jenis ini bersama dengan kekurangan perhatian terhadap hak orang lain dan kecenderungan untuk melanggar hak tersebut secara teratur.

Satu perbezaan yang diperhatikan antara sociopath narcisistik dan orang dengan narsisisme sahaja ialah bahawa narcissist dengan sosiopati bertindak balas dengan kuat dan kadang-kadang bahkan ganas kepada maklum balas negatif. Sociopaths sejati umumnya tidak bertindak balas terhadap kritikan atau peduli apa yang orang lain berfikir tentang mereka. Sosiopat narcisistik tidak dapat mentolerir kritikan dan memerlukan pujian yang berterusan, dan juga menuruti orang lain. Ramai dengan keadaan ini menampakkan diri mereka dalam cahaya terbaik yang mungkin dan dapat menarik hati orang lain untuk memperoleh kepercayaan mereka.

Ciri khas sosiopat narcissist adalah kecenderungan untuk melihat orang lain bukan sebagai sesama manusia, tetapi sebagai alat atau cara untuk berakhir. Jika sesetengah orang lain dianggap tidak mampu untuk melanjutkan agenda sosiopath narsisistik, mereka biasanya diketepikan. Orang yang didiagnosis dengan gangguan keperibadian jenis ini biasanya tidak mempunyai sempadan apabila memanipulasi dan membunuh orang lain jika berbuat demikian akan membawa manfaat mereka sendiri. Sifat perilaku ini biasanya boleh membuat hubungan romantis dengan sosiopat narcisistik terutamanya merosakkan emosi, mental, dan sering dari segi kewangan. Ramai bekas pasangan atau rakan kongsi individu melaporkan bahawa pemulihan dari hubungan itu boleh mengambil masa yang lama.

Punca-punca narkisisme biasanya dikaitkan dengan tahun-tahun awal yang tidak berperikemanusiaan atau tidak berfungsi, walaupun sesetengah ahli psikologi mendakwa bahawa perbezaan biologi khusus dalam kimia otak juga boleh disalahkan. Sebab-sebab utama tingkah laku sosiopatik juga tertakluk kepada perbahasan. Apabila kedua-dua keadaan keperibadian ini wujud bersama dengan orang yang sama, beberapa profesional kesihatan mental melaporkan bahawa merawat narsisisme sering menghasilkan hasil yang lebih baik daripada kebanyakan percubaan untuk merawat sosiopati. Lain-lain mengekalkan bahawa sociopaths paling narkis adalah sebahagian besarnya tidak boleh dibantu melalui apa-apa jenis terapi yang ditubuhkan, jadi yang paling boleh dilakukan oleh masyarakat adalah menetapkan langkah-langkah perlindungan terhadap tingkah laku merosakkan individu ini.