apa sinaps?

Sinaps adalah sambungan yang membolehkan penghantaran impuls saraf. Sinapsis boleh didapati di tempat di mana sel-sel saraf memenuhi sel-sel saraf yang lain, dan di mana sel-sel saraf berinteraksi dengan sel glandular dan otot. Dalam semua kes, sambungan ini membolehkan pergerakan data sehala. Tubuh manusia mengandungi trillions sambungan ini, dan pada bila-bila masa tertentu, bilangan sambungan yang besar ini aktif.

Memahami anatomi sel saraf boleh membantu apabila belajar mengenai sinapsis. Setiap sel saraf terdiri daripada badan sel, dengan akson dan dendrite. Struktur cawangan ini membawa maklumat ke dan dari badan sel. Dendrites membawa maklumat, dengan menggunakan reseptor pada petua mereka yang mengumpul maklumat dari sel lain. Aksi membawa maklumat dengan menghantar isyarat di seluruh sinaps antara sel saraf dan sel lain.

Dalam kebanyakan kes, sambungan itu adalah kimia, yang bermaksud bahawa neurotransmitter diluluskan sepanjang sambungan, berbeza dengan sinaps elektrik, di mana isyarat elektrik dihantar. Dalam kes sinaps kimia, bahan kimia dikeluarkan oleh vesikel pada hujung akson sel saraf. Vesikel ini terbuka sebagai tindak balas kepada isyarat yang memasuki sel saraf melalui dendritnya, dan hasil pembukaan dalam pembebasan neurotransmitter yang menyambungkan dengan reseptor pada sel destinasi.

Sintetik kimia mengambil bentuk struktur yang dipanggil celah sinaptik, yang sebenarnya adalah jurang kecil di antara sel-sel, manakala sinapsular elektrik melibatkan sel ke sentuhan sel untuk tujuan memancarkan data. Kelajuan di mana impuls bergerak ke seluruh sambungan boleh berbeza, bergantung kepada sel dan jenis isyarat. Sebaik sahaja neurotransmitter telah bergerak di seluruh sambungan, ia dipecahkan oleh enzim untuk memastikan bahawa isyarat hanya dihantar sekali, dan untuk membersihkan jalan untuk neurotransmitter seterusnya.

Sinapsis boleh membawa pelbagai jenis maklumat, mulai dari mesej dari otak untuk melakukan sesuatu kepada isyarat dari hujungnya untuk memberi isyarat kepada otak untuk keadaan yang berterusan. Neuron sangat responsif terhadap input deria, dan mereka boleh menghantar maklumat tentang input deria ke otak pada kelajuan yang luar biasa. Neuron di dalam otak juga boleh memproses dan menguraikan maklumat dengan cepat supaya otak dapat bertindak balas dalam pecahan sesaat, kadang-kadang sebelum pemilik otak bahkan sadar sedar peristiwa.