apa sih astigmatisme?

Astigmatisme adalah keadaan mata yang menyebabkan penglihatan kabur atau rasa yang setiap mata melihat objek sedikit berbeza. Masalah struktur – biasanya dari kornea atau lensa yang melengkung tidak sama – menyebabkan cahaya masuk ke mata untuk tidak fokus dengan betul. Gangguan ini adalah perkara biasa, menjejaskan kira-kira 30% orang ke peringkat tertentu. Rawatan tidak selalu diperlukan, tetapi apabila masalahnya teruk, kanta preskripsi atau pembedahan dapat membantu meningkatkan penglihatan seseorang.

Mata manusia biasanya sfera pusingan sempurna. Cahaya yang datang ke mata difokuskan oleh kornea dan lensa ke titik pada retina, di mana imej itu dikesan dan disampaikan kepada otak. Dalam seseorang yang mempunyai astigmatisme, kornea atau kanta tidak sempurna, sering kali ia berbentuk seperti bola sepak. Apabila mata tidak melengkung dengan betul, cahaya yang masuk ke dalam mata tidak dapat difokuskan pada satu titik, menyebabkan imej menjadi kabur.

Astigmatisme adalah sejenis ralat refraktif, yang bermaksud bahawa mata tidak membengkokkan cahaya ke dalamnya untuk menumpukan perhatian pada tempat yang betul pada retina. Kesedaran dekat (myopia) dan farsightedness (hyperopia) juga merupakan kesilapan bias, yang disebabkan oleh kornea yang terlalu melengkung atau terlalu rata, masing-masing. Mata orang yang berkedaran jauh memfokuskan imej di hadapan retina, sedangkan pada orang yang berfokus jauh di belakangnya. Orang boleh mempunyai kedua-dua astigmatisme dan lain-lain kesilapan bias, dianggarkan bahawa kira-kira 2/3 orang yang kelihatan jauh mempunyai keadaan lain juga.

Terdapat pelbagai jenis astigmatisme, bergantung kepada bahagian mata yang tidak teratur, di mana cahaya difokuskan, dan sama ada meridian utama mata itu berserenjang atau tidak. Keadaan ini boleh disebabkan oleh kecacatan sama ada pada kornea atau kanta, walaupun jenis kornea lebih biasa.

Mata normal menumpukan imej pada satu titik; optometris melukis tanda plus-khayalan (+) di tengah-tengah murid di mana titik fokus ini sepatutnya. Ini dirujuk sebagai meridian menegak dan mendatar atau pokok. Dalam seseorang dengan astigmatisme, kedua-dua meridian tidak fokus pada titik yang sama. Jika seseorang memfokuskan pada retina manakala yang lain tidak, ia dikenali sebagai mudah, manakala jika kedua-dua fokus sama ada di hadapan atau di belakang retina, ia dikenali sebagai sebatian. Satu titik di depan dan satu di belakang dipanggil bercampur.

Seperti halnya penglihatan dan jarak jauh, tumpuan di depan retina dipanggil myopic dan belakang adalah hiperopik. Oleh itu, jika satu meridian memfokuskan di hadapan retina manakala yang lain berada di atasnya, ia akan dipanggil astigmatisme myopic sederhana.

Apabila meridian utama berturutan secara serentak – bermaksud bahawa mereka bertemu pada sudut 90 ° – ia dikenali sebagai astigmatisme “biasa”. Sekiranya sudut dimatikan, ia dipanggil “tidak teratur,” dan agak sukar untuk dirawat. Jenis yang tidak teratur sering disebabkan oleh kecederaan pada mata atau penyakit yang disebut keratoconus, di mana kornea mengambil bentuk seperti kerucut.

Astigmatisme kecil sering kali tidak disedari, tetapi kes-kes yang teruk boleh menyebabkan sakit kepala, tikungan, dan mata letih selain penglihatan kabur. Kebanyakan orang yang mengalami ketidakseimbangan kornea dilahirkan dengan mereka, tetapi tidak dapat melihat apa-apa masalah sehingga mereka menjadi lebih tua. Malah mereka yang mempunyai sedikit gejala boleh didiagnosis dengan keadaan ini semasa ujian mata rutin. Memandangkan banyak tanda-tanda tidak jelas atau secara langsung berkaitan dengan penglihatan, orang mungkin mendapati bahawa rawatan meningkatkan sakit kepala mereka tidak menyedari.

Terdapat beberapa ujian oftalmologi untuk menentukan kehadiran dan tahap astigmatisme. Keratometer dan topografer kornea adalah instrumen yang boleh digunakan mengukur kelengkungan kornea. Autorfractor boleh memberikan anggaran keupayaan mata untuk memfokus cahaya dengan betul. Instrumen ini adalah bukan invasif dan kebanyakan pakar mata dan ahli optik dapat mengesan masalah kelengkungan sedikit semasa peperiksaan mata mudah.

Kadang-kadang astigmatisme dapat dikesan di rumah dengan menutupi satu mata untuk melihat objek, dan kemudian berubah untuk menutup mata yang lain. Dengan beralih ke belakang sambil melihat objek tunggal atau dalam satu arah, orang mungkin dapat melihat objek tersebut kelihatan bergerak, seolah-olah setiap mata melihatnya di lokasi yang sedikit berbeza. Ini biasanya menunjukkan kehadiran kelengkungan kornea.

Gelas atau kanta lekap boleh dirawat untuk merawat kebanyakan bentuk astigmatisme, tetapi mereka umumnya tidak membetulkan keadaan. Selalunya, dua lensa yang berbeza akan membantu mata fokus bersama, dengan itu mengimbangi tumpuan yang tidak sekata. Cermin mata tidak boleh digunakan untuk merawat orang dengan bentuk tidak teratur, walaupun jenis kanta lekap tertentu biasanya dapat membantu. Satu jenis kanta sentuh sebenarnya membantu membentuk semula mata; rawatan ini dipanggil orthokeratology atau Ortho-K.

Pembetulan pembedahan adalah pilihan untuk kes-kes yang teruk. Sejumlah prosedur yang berlainan boleh digunakan untuk membentuk semula kornea mata dan menjadikannya lebih sfera. Pembedahan laser di situ keratomileusis (LASIK) menggunakan laser untuk mengukir bahagian bawah kornea selepas bahagian atas ditarik. Keratektomi fotorefractive (PRK) dan teknik yang sama yang dipanggil keratomileusis subepithelial dibantu laser (LASEK) mengeluarkan atau melipat balik lapisan luar kornea dan membentuk semula permukaan atas. Optometris boleh membantu pesakit membuat keputusan kaedah mana yang lebih baik jika pembedahan disyorkan.