apa serangan asma?

Asma adalah keadaan pernafasan kronik di mana penyempitan saluran pernafasan radang mengurangkan aliran udara ke paru-paru, menyebabkan sesak nafas, berdehit dan batuk. Serangan asma adalah proses fisiologi yang berlaku apabila seseorang yang mengalami asma bersentuhan dengan bahan pemicu. Semasa serangan asma, rantaian kejadian dicetuskan, menyebabkan penyempitan saluran pernafasan dan kesukaran bernafas. Orang yang menghidap asma biasanya menggunakan ubat untuk mengurangkan kekerapan dan keterukan serangan, dan mereka menggunakan ubat tambahan semasa serangan untuk mencegah saluran pernafasan menjadi terkawal.

Di seluruh dunia, asma adalah penyakit kronik yang paling biasa pada zaman kanak-kanak. Ia adalah penyakit kronik yang lazim di semua peringkat umur. Dianggarkan 2 peratus hingga 10 peratus penduduk terjejas di negara-negara perindustrian. Di seluruh dunia, kira-kira 300 juta orang mempunyai penyakit ini.

Beberapa jenis sel sistem imun, termasuk sel mast, makrofaj, neutrofil dan eosinofil, memainkan peranan dalam patofisiologi asma. Sel-sel ini terlibat dalam pengantaraan tindak balas radang akut dan kronik, dan mereka adalah pusat kepada perkembangan asma dan keradangan yang berlaku semasa serangan asma. Banyak bahan boleh mencetuskan serangan, termasuk debu, serbuk sari, acuan, asap, rambut haiwan, haiwan dan asap kimia.

Apabila seseorang yang mengalami asma bersentuhan dengan bahan pencetus, sistem imunnya dicetuskan untuk melancarkan tindak balas yang segera. Reaksi ini adalah serangan asma, di mana tindak balas imun terhadap bahan pencetus menyebabkan saluran pernafasan membengkak dan menjadi lebih sempit. Beberapa jenis sel imun merembeskan bahan-bahan pro-radang, dan otot-otot saluran udara mula berkontraksi dengan kuat, menyebabkan penyempitan yang lebih besar. Pada masa yang sama, sel-sel saluran udara mula menghasilkan lendir yang berlebihan, yang seterusnya menyempitkan saluran udara dan menyebabkan kesesakan. Kesemua peristiwa ini dapat menyekat dan menembusi saluran pernafasan dan membuat pernafasan sukar.

Matlamat rawatan asma adalah untuk mengurangkan kekerapan serangan dan mengurangkan keterukan serangan yang berlaku. Ini dicapai dengan ubat-ubatan seperti anti-radang dan bronkodilator. Ubat-ubat anti-radang membantu mengurangkan gejala asma kronik, seperti batuk dan berdehit, dengan mengurangkan keradangan. Semasa serangan asma, bronkodilator digunakan untuk meluaskan saluran udara dan menjadikan pernafasan lebih mudah.

Ramai orang yang menghidap asma mendapati bahawa serangan lebih kerap pada waktu pagi atau petang. Di samping itu, seseorang yang mempunyai asma adalah lebih berisiko serangan jika dia mempunyai jangkitan pernafasan. Kekerapan serangan boleh dikurangkan dengan mengelakkan bahan pencetus yang diketahui. Khususnya, mengelakkan asap rokok adalah langkah pencegahan yang penting untuk kanak-kanak dengan asma.