apa sepsis gram-negatif?

Sepsis adalah keadaan perubatan di mana seluruh badan mengalami keradangan kerana ia cuba untuk melawan jangkitan yang telah masuk ke dalam aliran darah. Sepsis Gram-negatif adalah hasil daripada jangkitan bakteria Gram-negatif. Ia adalah keadaan yang mengancam nyawa yang paling menjejaskan kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua.

Bakteria Gram-negatif memperoleh nama mereka dari penampilan mereka selepas prosedur pewarnaan di bawah mikroskop. Bakteria yang tidak bertindak balas terhadap noda yang dikenali sebagai kristal violet dianggap Gram-negatif. Kekurangan reaksi terhadap pewarnaan itu menunjukkan jenis membran yang dimiliki oleh organisma.

Bakteria gram-negatif mempunyai membran sel yang mengandungi lipopolisakarida, yang ditolak oleh tubuh sebagai sebahagian daripada tindak balas imun. Ini menghasilkan tindak balas keradangan apabila sel-sel badan bertindak balas untuk melawan jangkitan. Sepsis berlaku apabila sel-sel imun ini menjadi lebih aktif, menyebabkan tindak balas badan yang meluas.

Sepsis Gram-negatif menghasilkan perubahan suhu apabila badan cuba mengimbangi, dan pesakit mungkin mengalami demam atau hipotermia. Ini boleh menyebabkan kerengsaan, peningkatan kadar jantung, dan kadar pernafasan yang lebih cepat. Perubahan makmal menunjukkan sama ada sel darah putih yang tinggi atau rendah, sel-sel yang membantu badan melawan jangkitan. Sepsis akhirnya boleh mula menjejaskan fungsi organ, menyebabkan gejala kekeliruan mental atau fungsi buah pinggang terjejas.

Sepsis boleh menyebabkan kejutan septik, yang sering menyebabkan kematian. Sebagai gejala sepsis memberi kesan kepada organ-organ, tekanan darah keseluruhan mungkin jatuh, memerlukan cecair tambahan intravena untuk mengekalkan perfusi. Semasa kejutan septik, badan mungkin tidak bertindak balas terhadap cecair tambahan, mengakibatkan ketidakupayaan jantung untuk memberikan jumlah oksigen yang mencukupi kepada tisu.

Sepsis Gram-negatif boleh dirawat dengan terapi antimikrob untuk membantu melawan bakteria yang menyebabkan jangkitan. Pengesanan dan rawatan awal adalah penting untuk mengurangkan risiko kejutan septik. Doktor sering mendiagnosis jangkitan melalui budaya darah, di mana sampel darah dipantau di makmal untuk pertumbuhan mikroorganisma. Kultur darah mungkin mengambil masa sehingga 72 jam untuk menghasilkan hasil, jadi rawatan dengan antibiotik boleh dimulakan pada masa yang diperlukan untuk mengenal pasti organisma Gram negatif. Sesetengah jenis bakteria Gram-negatif yang boleh menyebabkan jangkitan dan sepsis termasuk Escherichia coli (E. coli), Klebsiella dan Pseudomonas aeruginosa.

Di luar terapi antimikrobial dan cecair intravena, langkah lain mungkin diperlukan untuk merawat sepsis Gram-negatif. Ubat untuk menaikkan tekanan darah adalah wajar jika pesakit tidak bertindak balas terhadap peningkatan cecair. Sesetengah jenis steroid juga boleh digunakan untuk mengurangkan keradangan. Sekiranya pesakit mengalami kesukaran bernafas kerana fungsi paru-paru yang berkurangan, penggunaan ventilator mungkin diperlukan. Gabungan terapi sering diperlukan untuk mengurangkan kesan merosakkan.

Orang yang mempunyai keadaan tertentu mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengembangkan sepsis Gram-negatif, termasuk mereka yang mempunyai tahap imuniti yang rendah dan mereka yang mengalami kecederaan trauma seperti luka bakar. Pesakit yang telah menggunakan sejumlah besar antibiotik spektrum luas untuk merawat jangkitan lain mungkin terdedah kepada perkembangan sepsis. Selain itu, usia adalah faktor dan sepsis lebih kerap mempengaruhi bayi dan yang sangat tua.