apa sel saraf?

Sel saraf-juga dikenali sebagai neuron-adalah blok bangunan utama sistem saraf pada manusia dan haiwan. Pada peringkat asas, sel saraf berfungsi dengan menghantar dan menerima mesej elektrokimia. Mesej-mesej ini boleh digunakan untuk beberapa tujuan, termasuk penghantaran maklumat sensori ke sistem saraf pusat dan pengawalan dan kawalan organ-organ dalam tubuh. Fungsi sel saraf tunggal boleh digambarkan sebagai agak mudah, tetapi apabila dibundel bersama-sama dalam kumpulan, sel-sel ini boleh membenarkan proses kompleks seperti kognisi otak.

Seperti kebanyakan sel lain dalam organisma, sel saraf umumnya mempunyai kedua-dua nukleus dan sel badan. Sekitar sel sel, terdapat sambungan yang disebut dendrit, yang khusus menerima pelbagai rangsangan bergantung pada lokasi dan tujuan sel. Apabila dendrit mengesan beberapa bentuk rangsangan, badan sel menghasilkan dorongan elektrik yang disebut potensi tindakan, yang bergerak ke bawah struktur seperti dawai yang disebut akson ke destinasinya.

Tiga jenis asas sel saraf adalah neuron motor, neuron sensori dan interneuron. Neuron motor adalah sel yang menghantar isyarat kepada otot atau kelenjar. Sensori neuron menerima maklumat dari organ deria dan menghantar maklumat tersebut kembali ke sistem saraf pusat. Interneurons, yang melakukan kebanyakan kerja di otak dan saraf tunjang, menyampaikan maklumat antara neuron deria dan motor. Kelajuan impuls elektrik yang dihantar melalui sel saraf boleh berbeza-beza bergantung kepada beberapa faktor, tetapi purata adalah kira-kira 200 mph (321.8688 kph), yang lebih perlahan daripada perjalanan elektrik melalui wayar.

Otak manusia purata mempunyai kira-kira 100 bilion neuron dan kira-kira 10 kali lebih banyak sel sokongan glial, yang melaksanakan beberapa fungsi penting yang membantu neuron berfungsi dengan baik. Satu perbezaan antara neuron dan sel lain di dalam badan adalah jangka hayat mereka. Walaupun kebanyakan sel mati dan digantikan dalam kitaran yang agak pendek, penyelidikan telah menunjukkan bahawa banyak neuron di dalam badan tidak diganti, dan ada yang akan berlangsung untuk seluruh kehidupan seseorang. Selama jangka hayat yang panjang, beberapa neuron secara beransur-ansur akan mati, tetapi pada umumnya ada lebih banyak neuron yang masih hidup untuk mengimbangi kerugian biasa. Para saintis telah mendapati bahawa satu bahagian otak yang disebut hippocampus mempunyai keupayaan untuk membiakkan semula neuron yang hilang, tetapi ini tidak kelihatan mungkin di tempat lain di dalam badan.