apa sebabnya?

Juga dikenali sebagai Sindrom Pain Serantau Jenis 2 Kompleks atau CRPS, causalgia adalah keadaan yang jarang berlaku di mana lengan atau kaki mengalami rasa sakit yang berterusan atau membakar. Keadaan ini sering disertai dengan peluh, perubahan warna kawasan yang mengalami pembakaran atau gatal-gatal, dan sensitiviti yang tinggi. Kesakitan ini boleh menjadi lebih buruk dari masa ke masa, dan lebih mudah untuk dirawat jika didiagnosis dan ditangani pada peringkat awal.

Selain kesakitan dan perubahan warna, causalgia juga dapat memperlihatkan beberapa gejala lain. Terdapat perubahan ketara dalam kadar kuku dan pertumbuhan rambut. Sendi-sendi anggota yang dijangkiti mungkin menjadi kaku atau mula berfungsi secara tidak wajar. Selain menjadi sensitif terhadap sentuhan, suhu anggota yang terkena boleh meningkat dalam fesyen yang agak seperti demam setempat.

Terdapat beberapa faktor yang boleh membawa kepada pembangunan CRPS. Trauma kepada anggota badan biasanya penyebab utama. Trauma boleh berlaku akibat kecederaan yang dialami dalam kemalangan atau luka tembakan, contohnya. Isu-isu lain juga boleh mencetuskan keadaan, seperti jangkitan, patah tulang ke tulang, atau sesuatu yang mudah seperti pergelangan tangan atau pergelangan kaki. Pada masa ini, tidak ada konsensus di kalangan profesional penjagaan kesihatan tentang sebab kausal mungkin dipicu dalam beberapa kes tetapi tidak muncul di pihak lain.

Rawatan sebab akibat sering bergantung pada jenis gejala dan keparahan mereka. Pemakaian pek panas dan sejuk ke bahagian bawah atau atas kadang-kadang dapat membantu meredakan gatal-gatal dan rasa panas. Krim topikal yang mengandungi analgesik kadang-kadang boleh membantu mengurangkan kesakitan dan membantu sendi kaku untuk menjadi lebih lentur. Mandi hangat juga boleh berkesan untuk kes-kes kecil keadaan.

Dengan kes-kes yang lebih maju, rawatan sindrom causalgia akan melibatkan penggunaan terapi fizikal untuk membantu meredakan kekakuan sendi dan memperbaiki pelbagai gerakan. Ubat untuk menghalang kesakitan juga boleh dirawat oleh doktor yang hadir. Prosedur yang dikenali sebagai rangsangan saraf elektrik transcutaneous kadang-kadang boleh digunakan untuk menghantar impuls elektrik melalui saraf dan memudahkan pembengkakan dan rasa sakit. Terdapat juga prosedur yang melibatkan kemasukan elektrod di sepanjang ruang tulang belakang, elektrod boleh digunakan untuk mengendalikan pecahan arus kecil yang membantu untuk melegakan otot-otot yang sengit dan meredakan kesakitan saraf.

Apabila didiagnosis lebih awal, kausalinia sering diuruskan dengan banyak kejayaan. Terdapat juga peningkatan peluang untuk remisi jika keadaan itu dirawat sejurus selepas pembangunannya. Walau bagaimanapun, kes-kes di mana masalah kesihatan tidak didiagnosis sehingga gejala-gejala telah berkembang mungkin akan menyebabkan kerosakan yang lebih kurang kekal.