apa salap asid borik?

Salap asid Borik adalah produk yang direka untuk merawat kerengsaan kulit ringan. Beberapa negara telah menyekat penjualan asid borik untuk tujuan perubatan dan ia harus digunakan dengan berhati-hati. Walaupun produk ini secara historis digunakan untuk merawat ruam lampin, penggunaan ini tidak lagi direkomendasikan, dan asid borik sebenarnya dianggap sangat berbahaya bagi bayi. Sesetengah kedai ubat membawa produk ini atau boleh mengkompaunnya dengan permintaan. Pelbagai alternatif disediakan untuk merawat luka kecil, luka, dan luka bakar.

Asid Borik mempunyai sifat antiseptik. Salap asid borik biasa termasuk kepekatan rendah, biasanya sekitar empat peratus, digantung dalam krim yang direka untuk digunakan pada kulit. Kawasan yang dirawat hendaklah dibasuh dan ditapis kering sebelum salap lapisan nipis digunakan dengan aplikator dan kemudian dibiarkan kering. Kulit tidak boleh dilindungi sebaik sahaja salap digunakan kecuali doktor telah mengesyorkan secara khusus perban.

Produk ini secara historis telah digunakan dalam rawatan kerengsaan dan keradangan kulit kecil, termasuk jerawat, calar, dan luka bakar kecil. Kebimbangan mengenai salap asid borik kebanyakannya mengelilingi keracunannya. Asid Borik beracun dan boleh diserap melalui kulit, terutamanya apabila ia digunakan untuk luka terbuka. Walaupun dos kecil biasanya tidak berbahaya, ia boleh membina badan dan membuat orang sakit. Sesetengah orang juga alah kepada asid borik dan akan mengalami reaksi kulit seperti pembengkakan dan kemerahan apabila salap yang mengandungi asid borik digunakan.

Menggunakan salap ini boleh menangkis pertumbuhan bakteria dan mengurangkan risiko jangkitan di tapak kecederaan ringan. Cukup menjaga luka-luka kecil bersih sering boleh mencegah komplikasi seperti jangkitan, dengan tidak perlu memohon antiseptik topikal. Untuk luka yang lebih besar, pelbagai produk antiseptik tersedia dan banyak produk ini lebih selamat daripada salap asid borik.

Walaupun asid borik digunakan secara meluas sehingga tahun 1980-an, beberapa kajian menunjukkan ia boleh membahayakan kanak-kanak kecil dan berpotensi mengakibatkan kecacatan kelahiran jika digunakan oleh wanita hamil. Sesetengah negara telah melabelkan undang-undang pelabelan untuk salap asid borik dan produk lain, yang memerlukan syarikat untuk mendedahkan potensi risiko. Secara amnya, produk ini tidak boleh digunakan oleh wanita hamil atau menyusui, atau pada kanak-kanak kecil, terutamanya bayi. Sekiranya seseorang menggunakannya dan mengalami reaksi yang merugikan, salap perlu dibersihkan dan tidak digunakan semula.