apa sajak dan saliran?

Pelepasan dan saliran adalah rawatan mudah untuk abses kutaneus yang terletak di lapisan atas kulit. Ia mungkin disyorkan secara rutin untuk kes ringan hingga sederhana dan biasanya memerlukan lawatan cepat ke pejabat atau klinik doktor. Selepas prosedur, doktor boleh meletakkan longkang atau mengesyorkan antibiotik jika abses adalah sangat besar. Jika tidak, ia harus sembuh sendiri dengan gangguan yang minimum untuk pesakit.

Abses berlaku apabila pembentukan cecair berkembang di bawah kulit, menyebabkan bengkak yang boleh menjadi panas dan meradang. Deposit kecil cecair mungkin mengalir dengan sendirinya jika pesakit menggunakan kompres panas biasa. Jika ini tidak berkesan, potongan dan saliran mungkin diperlukan untuk menangani masalah ini. Penyedia penjagaan boleh melakukan prosedur ini dengan cepat dan risiko rendah, walaupun dengan laman web yang lebih besar terdapat kebimbangan mengenai jangkitan.

Ini bermula dengan pembersihan kawasan untuk membatasi peluang jangkitan dengan menghidupkannya dengan antiseptik atau dengan perlahan membasuhnya. Penyedia penjagaan mencuci tangan dan memohon sarung tangan supaya mereka boleh membengkak bengkak dengan alat yang tajam. Kasa boleh diletakkan di bawah tapak untuk menangkap nanah, yang boleh memuntahkan apabila tekanan itu lega. Pelepasan dan saliran boleh memerlukan penggunaan tekanan untuk memotong bahan daripada luka, dan penyisipan penyelidikan kecil untuk melonggarkan apa-apa gumpalan bahan. Luka dapat dibasuh dan dibungkus untuk menyelesaikan prosedur.

Sekiranya pembengkakan besar yang berjalan lebih jauh di bawah kulit, pembekal penjagaan mungkin mencadangkan meletakkan longkang selepas pemotongan dan saliran. Tiub kecil boleh diletakkan dan ditekan atau dijadikan tempat untuk membolehkan cecair mengalirkannya selama beberapa hari akan datang. Apabila tapak menyembuhkan, tiub boleh ditarik balik. Antibiotik juga boleh disyorkan jika pembekal penjagaan bimbang tentang risiko jangkitan selepas hirisan dan saliran.

Kesederhanaan prosedur ini boleh menyebabkan pesakit mencubanya di rumah. Ini boleh menjadi berisiko, kerana mereka mungkin memperkenalkan bahan berjangkit semasa membengkak bengkak, atau boleh memukul struktur halus seperti saraf. Penjagaan rumah untuk abses boleh bermula dengan kompres panas dan jika ini tidak berkesan, pembekal penjagaan boleh dirujuk pada langkah seterusnya. Keadaan ini tidak dapat diselesaikan sendiri dan penting untuk mendapatkan rawatan untuk mencegah komplikasi yang disebabkan oleh pembengkakan besar yang boleh memakan tisu asas.