apa ruam peluh?

Ruam berkeringat adalah ruam yang terbentuk apabila badan mengeringkan dan berkeringat, dan ruam biasanya disebabkan oleh sekurang-kurangnya penyumbatan ketara kelenjar peluh. Ramai orang tahu ruam ini dengan nama lain seperti panas berduri, dan secara medis ia dirujuk sebagai miliaria. Jenis-jenis ringan atau ruam keringat dikenali sebagai miliaria rubra, tetapi bentuk yang teruk, yang malangnya jarang, dipanggil miliaria profunda.

Jenis ruam yang timbul dengan peluh boleh berbeza di lokasi di badan. Selalunya ia muncul dalam patch, biasanya di bahagian badan yang dipotong dari udara, seperti di antara lipatan kulit. Kawasan di bawah perut, di underarms dan di bawah payudara merupakan lokasi ruam yang boleh berlaku. Biasanya ruam tidak menyebar, dan hanya kelihatan seperti koleksi whiteheads merah atau lepuh, tetapi jika orang itu terlalu panas, ruam boleh hadir pada bahagian besar badan atau dalam beberapa patch besar yang berbeza.

Sebab bahawa ruam peluh mendapat nama panas berduri adalah kerana ruam boleh menyengat atau meleleh. Yang lain perhatikan ia sangat gatal dan tidak selesa untuk tempohnya. Berita baik untuk kebanyakan orang adalah bahawa ruam sering menyelesaikan dalam beberapa hari sahaja. Rawatan yang disyorkan boleh memakai pakaian sejuk, mandi dan pat kering kawasan ruam, dan gunakan krim anti-gatal yang berasaskan air, jika perlu. Orang lain mendapat manfaat daripada serbuk bayi atau jagung untuk mengurangkan peluh.

Paling mencadangkan bahawa jarang sekali diperlukan untuk berjumpa dengan doktor kecuali ruam itu berlimpah atau jika bahagian yang melepuh itu pecah dan membentuk tabung pada kulit. Yang terakhir ini mungkin merupakan jangkitan atau ia boleh menjadi cacar air, terutama jika ruam tidak terhad kepada satu kawasan tetapi berlaku di tempat-tempat bukannya patch. Sebaik sahaja ruam itu dijangkiti, doktor perlu dirujuk untuk mengelakkan jangkitan darah atau selulitis.

Ia boleh menjadi sukar untuk mengelakkan ruam keringat, dan sesetengah orang kelihatan lebih mudah berbanding orang lain untuk mendapatkannya. Mereka yang lembap cenderung untuk mendapatkannya paling banyak kerana kawasan ini menyebabkan lebih banyak peluh. Ia tidak semestinya panas untuk ruam berlaku, dan sesetengah orang akan membangunkan keadaan ini dengan bersenam dan berkeringat dengan ketara, atau jika mereka mendapat demam yang sangat tinggi. Mereka yang cuba mengelakkan ruam dinasihatkan untuk menggunakan penghawa dingin, berpakaian untuk cuaca, dan menggunakan perkara-perkara seperti mandi untuk menyejukkan.

Versi yang sangat teruk dari ruam ini yang dipanggil miliaria profunda biasanya tidak dirawat dengan baik di rumah. Ruam ini mungkin tersebar di bahagian yang lebih besar dari badan, dan berwarna putih bukannya merah berduri panas berduri. Ia tidak menetas atau menyengat, tetapi sebaliknya membakar. Oleh kerana ketidakselesaan yang hebat ini, bentuk ruam peluh yang lebih serius timbul, mendapat perhatian perubatan jika ia berlaku adalah dinasihatkan.