apa resektoskop?

Resectoscope adalah alat pembedahan yang digunakan untuk mengeluarkan tisu dari rahim, prostat, pundi kencing, atau uretra. Ia adalah sejenis endoskop, alat yang menggabungkan kamera dan instrumentasi supaya doktor dapat melihat tapak pembedahan dan melakukan pembedahan melalui hirisan yang sama. Menggunakan endoskopi mengurangkan trauma pembedahan, mengurangkan masa penyembuhan, dan menyediakan pilihan rawatan minimum invasif untuk pesakit. Pembedahan endoskopik, yang juga dikenali sebagai pembedahan invasif yang minimum, adalah pilihan yang sangat popular di bilik operasi di seluruh dunia.

Resektoskop termasuk mikroskop sudut lebar yang membolehkan visualisasi lengkap tapak pembedahan. Dilampirkan ialah gelung wayar yang diaktifkan secara elektrik. Apabila pakar bedah menghidupkan gelung, ia boleh diseret ke atas tisu yang berkenaan untuk mengeluarkannya untuk tujuan mengeluarkan sampel atau melakukan ablation. Gelung ini membebaskan tapak apabila ia bergerak, mengehadkan pendarahan dan menghilangkan keperluan untuk jahitan.

Untuk prosedur yang melibatkan uretra, pundi kencing, dan prostat, alat itu boleh diperkenalkan melalui uretra. Doktor yang perlu mengakses rahim boleh memasuki vagina atau membuat hirisan pada perut untuk mengakses rahim, bergantung kepada pesakit dan keinginan pakar bedah. Alat ini sangat kecil, dan pembukaan besar tidak diperlukan.

Resectoscopes digunakan dalam prosedur pembedahan yang dilakukan untuk tujuan mengambil tisu untuk biopsi, mengeluarkan pertumbuhan seperti fibroid, atau menyembuhkan penyakit yang berpenyakit dan rosak. Pakar bedah sakit puan dan pakar urologi adalah yang paling mungkin untuk menggunakan peralatan pembedahan ini. Mereka menerima latihan khas untuk belajar bagaimana mengendalikan resectoscope dengan selamat dan cekap dengan pesakit mereka.

Pesakit biasanya dibiakkan semasa prosedur yang memerlukan resektoskopi. Apabila doktor selesai, insisi yang digunakan untuk memperkenalkan alat itu boleh ditutup, jika insisi diperlukan untuk dibuat, dan pesakit boleh dipindahkan ke pemulihan. Pesakit biasanya mengalami beberapa kesakitan, pendarahan, dan kesakitan apabila badan pulih dari prosedur. Menggunakan resectoscope jauh lebih sedikit invasif, bagaimanapun, daripada rawatan pembedahan yang lebih tua untuk keadaan seperti fibroid.

Apabila pakar bedah mengesyorkan prosedur, adalah idea yang baik untuk pesakit bertanya mengapa prosedur itu disyorkan, jika terdapat sebarang alternatif, dan apa yang akan berlaku semasa pembedahan. Ia juga amat disyorkan untuk bertanya mengenai masa penjagaan kesihatan dan pemulihan supaya pesakit tahu apa yang diharapkan selepas pembedahan.