apa rak jongkok?

Rak jongkong adalah peranti yang terdapat di gim yang membantu pengangkat berat dalam prestasi latihan mengangkat setinggan. Rak jongkong adalah pendirian logam yang menyokong barbell dan berat pada tahap yang berbeza. Pengangkat berat badan dapat meletakkan dirinya di bawah barbell dan menyelesaikan angkat jongkok dengan meletakkan bahunya di bawah barbell, berdiri, kemudian jongkok sebelum akhirnya naik dan meletakkan berat badan kembali ke rak jongkok. Rak jongkong digunakan untuk menguatkan dan mengembangkan paha, hamstring dan kumpulan otot belakang.

Terdapat banyak mesin pengangkat berat, seperti Mesin Smith yang popular, yang digunakan untuk melakukan squats. Banyak atlet profesional dan pembina badan lebih suka menggunakan rak jongkong dan berat percuma untuk melaksanakan latihan ini. Bantuan berat percuma dalam mempromosikan keseimbangan serta teknik. Rak jongkong adalah peranti yang juga mempromosikan disiplin dan tumpuan apabila lif dijalankan.

Dalam beberapa cara, rak jongkong menyerupai akhbar bangku tanpa bangku. Kedua-dua berdiri menyokong barbell yang cukup luas untuk menyediakan ruang bagi bahu pengangkat agar sesuai antara uprights. Para berdiri juga menyokong bingkai bahawa barbell terletak pada. Rak jongkong yang tipikal juga akan menggunakan balok salib, dekat dengan lantai, yang pengangkat boleh meletakkan tumit melawan dan menolak untuk leverage. Dalam kebanyakan kes, seorang pengangkat boleh mencangkung lebih banyak berat daripada bangku bangku, jadi rak jongkong biasanya dibina daripada keluli yang lebih berat daripada akhbar biasa.

Faktor utama dalam melakukan melakukan squats adalah cermin. Ramai pengangkat memilih untuk menonton diri mereka semasa menunaikan lif untuk memastikan teknik yang betul serta memastikan mereka mencangkung cukup jauh. Atas sebab ini, kebanyakan kawasan jongkong meletakkan rak di hadapan dinding cermin. Ini menggalakkan pengangkat untuk mengekalkan kedudukan badan yang betul serta penempatan berat badan yang betul pada bahu.

Jongkong merupakan senaman yang menggalakkan penggunaan penonton atau pembantu apabila menukar cakera berat. Dengan bekerja dengan rakan kongsi, pengangkat boleh berehat di antara set lif manakala pengangkat yang lain melengkapkan latihan. Orang yang beristirahat itu hendaklah sentiasa berada dalam amaran tertinggi dan dapat melangkah masuk dan membantu pengangkat dalam kes kecemasan. Kekejangan dan keletihan adalah dua elemen yang paling menghalangi mengangkat setinggan, bersama-sama dengan berat badan yang terlalu banyak pada barbell.