apa rahim besar?

Rahim yang besar, keadaan yang juga dikenali sebagai adenomyosis, berlaku apabila lapisan endometrium tumbuh menjadi otot rahim. Wanita yang mempunyai anak dan berusia lebih dari 30 tahun lebih cenderung untuk membangunkan rahim besar. Walaupun keadaan ini tidak sama dengan endometriosis, ia biasanya menjejaskan wanita yang juga mengalami keadaan itu, di mana lapisan endometrium tumbuh di bahagian-bahagian badan selain rahim. Sesetengah wanita tidak mempunyai gejala, tetapi yang lain mungkin mengalami pendarahan dan kekejangan haid yang berat.

Beberapa keadaan mungkin membawa kepada rahim besar atau adenomyosis, walaupun punca sebenar tidak diketahui. Keadaan ini boleh berlaku jika rahim menjadi meradang, seperti segera selepas seorang wanita melahirkan. Ia juga mungkin berlaku selepas seorang wanita mempunyai bahagian Cesarean, kerana insisi ke dalam uterus membolehkan sel endometrium menyerang dinding otot rahim dan mula berkembang di sana. Satu lagi kemungkinan penyebab rahim besar adalah sel endometrium yang terbentuk di dalam otot rahim apabila wanita itu janin.

Dalam banyak kes, wanita yang mempunyai rahim besar tidak tahu bahawa mereka mempunyai keadaan. Pendarahan yang sangat berat semasa haid boleh menjadi tanda adenomyosis, seperti yang dapat membuang bekuan darah semasa tempoh atau pendarahan di antara tempoh. Sesetengah wanita mungkin mengalami kekejangan yang semakin membesar apabila mereka menjadi lebih tua, atau mereka mungkin mengalami kesakitan semasa seks.

Rahim mungkin membesar untuk tiga kali ganda saiznya yang biasa kerana adenomiosis. Walaupun seorang wanita tidak mempunyai gejala lain, dia mungkin melihat bahawa perutnya bengkak atau terasa lembut. Seorang doktor mungkin dapat mendiagnosis keadaan dengan merasakan kawasan panggul. Cara lain untuk mendiagnosa rahim besar termasuk pengimejan ultrasound atau ujian pengimejan resonans magnetik (MRI), yang akan menentukan sama ada wanita mempunyai adenomyosis atau keadaan yang lebih serius, seperti tumor.

Biasanya, rahim besar akan menyusut semula selepas seorang wanita menjalani menopaus, kerana estrogen memainkan peranan penting dalam menyebabkan keadaan itu. Bergantung kepada bagaimana gejala-gejalanya yang teruk, seorang wanita mungkin perlu mengambil ubat, seperti pil anti-radang atau ubat sakit, untuk mengatasi adenomyosis. Sesetengah wanita mungkin menggunakan kawalan kelahiran untuk mengurangkan kesakitan dan pendarahan semasa tempoh. Kadang-kadang, histerektomi mungkin diperlukan, terutamanya jika wanita mengalami kesakitan yang besar, tidak merancang untuk mempunyai lebih banyak anak dan masih beberapa tahun lagi dari menopause.