apa pembedahan cakera yang melambungkan?

Pembedahan cakera pembongkaran adalah pilihan rawatan bagi pesakit yang mempunyai cakera yang membesar di dalam ruang tulang belakang yang tidak bertindak balas terhadap kaedah rawatan yang kurang invasif. Cakera tulang belakang boleh memerah dari antara vertebra akibat dari kecederaan belakang atau keadaan tulang belakang. Walaupun cakera yang menonjol tidak menjadi masalah dan ia sendiri, ia boleh menyebabkan kesakitan, kebas, dan kelemahan di bahagian belakang, kaki, dan lengan.

Doktor biasanya merawat pesakit dengan cakera bulging secara konservatif sebelum menjalani pembedahan untuk membetulkan masalah. Banyak masalah belakang yang sembuh dengan sendirinya dengan rehat, ubat sakit, dan terapi fizikal. Pembedahan belakang biasanya hanya dipertimbangkan selepas beberapa bulan tidak ada peningkatan, atau ketika masalah cakram sangat parah sehingga mereka dapat mencegah pasien bekerja atau terlibat dalam kegiatan sehari-hari.

Jenis pembedahan cakera yang paling biasa adalah diskektomi. Selama ini, seorang pakar bedah menghilangkan sebahagian cakera yang membungkuk untuk melegakan tekanan pada saraf yang menyebabkan sakit atau kelemahan. Pakar bedah sering perlu mengeluarkan sebahagian daripada tulang belakang di atas atau di bawah cakera yang terbungkus untuk mengaksesnya secukupnya. Kebanyakan pesakit memerlukan terapi fizikal mengikut prosedur dan mungkin mengambil masa beberapa bulan sebelum mereka dapat kembali sepenuhnya ke aktiviti fizikal.

Walaupun ramai pesakit mengalami kesakitan akibat sakit belakang dan masalah cakera selanjutnya selepas diskriminasi, sesetengah orang terus menghadapi masalah dengan cakera yang menonjol. Sekiranya suatu diskektomi tidak mencukupi untuk membetulkan masalah pesakit, seorang doktor boleh mempertimbangkan melakukan pembedahan cakera yang berbeza.

Gabungan lumbar menghubungkan dua atau lebih vertebra bersama untuk mengurangkan kesakitan dari cakera yang cedera di antara mereka. Peleburan lumbar sangat berjaya menghilangkan kesakitan dan masalah lain dari cakera yang menonjol, tetapi ia meningkatkan risiko melemahkan cakera dan vertebra di atas dan di bawah bahagian yang dipasang. Ini kadang-kadang memerlukan pembedahan lanjut. Bergantung pada vertebra yang bersatu, pesakit juga mungkin kehilangan beberapa gerakan dalam tulang belakang.

Pilihan ketiga untuk membongkar pembedahan cakera menggantikan cakera yang cedera sepenuhnya. Pakar bedah boleh menggantikan cakera yang digelembung dengan cakera sintetik, yang membantu mengurangkan risiko masalah lanjut yang memerlukan terapi atau pembedahan. Menggantikan cakera sepenuhnya biasanya merupakan resort terakhir yang disediakan untuk pesakit yang terus mengalami masalah dengan cakera bulging selepas rawatan dan pembedahan lain, atau untuk pesakit yang cakera telah kurus nipis atau merosot ke titik di mana mereka tidak lagi berdaya maju untuk kusut vertebra.