apa patah yang dipancarkan?

Fraktur yang terbentuk adalah patah tulang di mana tulang yang terlibat dalam patah dipecahkan kepada beberapa bahagian. Sekurang-kurangnya tiga kepingan tulang yang berasingan mesti hadir untuk patah untuk diklasifikasikan sebagai kominut. Jenis patah ini boleh mencabar untuk merawat kerana kerumitan rehat, dan ia boleh menjadi sangat rumit jika patah terbuka, yang bermaksud bahawa tulang menonjol di luar kulit. Fraktur terbuka mempunyai risiko jangkitan yang sangat tinggi dan mereka biasanya mengambil masa yang lebih lama untuk menyembuhkan.

Pecah timbul juga kadang-kadang dikenali sebagai patah multi-fragmentari. Jenis keretakan ini sering melibatkan penghancuran atau pemisahan tulang, dan ia boleh berlaku di mana-mana sepanjang tulang. Jenis patah ini adalah yang paling biasa di kalangan orang tua atau di kalangan orang yang mempunyai keadaan yang melemahkan tulang, seperti osteogenesis imperfecta atau kanser. Pecah yang dipancarkan juga boleh berlaku akibat daya besar, seperti kemalangan kereta atau kejatuhan yang teruk.

Seperti banyak jenis fraktur lain, fraktur yang dikaitkan dikaitkan dengan gejala yang sangat khas yang biasanya menyebabkan orang ramai mendapatkan rawatan perubatan. Pesakit biasanya mengalami kesakitan yang besar di tapak patah tulang, dan dia mungkin akan lenyap pada saat rehat itu terjadi akibat sakitnya. Kawasan di sekeliling rehat juga akan membengkak, dan ia mungkin menjadi hangat ke sentuhan. Biasanya pesakit tidak dapat menanggung berat badan pada patah tulang tanpa mengalami kesakitan yang ketara.

Jenis patah ini biasanya mudah didiagnosis dengan sinar-X untuk melihat tapak fraktur yang disyaki. Apabila fraktur tersebut dimeteraikan dengan X-ray, doktor boleh menggunakan imej itu untuk mengumpulkan lebih banyak tentang orientasi kepingan tulang dan lokasi patah untuk menentukan rawatan yang terbaik. Ia mungkin perlu mengukir patah dengan pembedahan supaya kepingan-kepingan itu mempunyai peluang untuk bersatu.

Komplikasi fraktur yang terbentuk boleh termasuk jangkitan, sindrom petak, nekrosis vaskular, dan nonunion, di mana kepingan tulang gagal bergabung bersama. Biasanya seseorang yang mengalami patah tulang akan perlu menghadiri beberapa pelantikan susulan di pejabat doktor ortopedik untuk mengesahkan bahawa patah telah ditetapkan dengan betul, dan ia adalah penyembuhan dengan sewajarnya. Sekiranya penyembuhan itu tidak kelihatan seperti yang dikehendaki, doktor boleh campur tangan untuk menangani masalah ini.