apa patah tertutup?

Fraktur atau patah tulang dicirikan dengan pelbagai cara. Walaupun “tulang patah” adalah istilah yang lebih kerap, dan kurang kerap digunakan dalam komuniti perubatan, ia pada dasarnya bermaksud perkara yang sama seperti patah tulang. Apabila seseorang mengalami patah tulang, kerosakan pada tulang telah berlaku, dan ini mungkin termasuk tulang yang memecah masuk ke dalam dua atau lebih kepingan atau retak supaya kelihatan “pecah” dapat dilihat dengan sinar-x. Kadang-kadang pecah ini dikelaskan sebagai fraktur tertutup atau patah terbuka.

Sangat mudah untuk memahami perbezaan antara kedua-dua kelas ini. Fraktur terbuka tidak hanya merosakkan tulang, tetapi juga memecahkan kulit. Ini adalah kecemasan perubatan kerana potensi jangkitan dan keperluan dalam kebanyakan kes pembedahan untuk menggantikan tulang dan menutup sebarang luka yang disebabkan oleh kerosakan tulang. Terdapat banyak rawatan yang berpotensi untuk patah terbuka bergantung kepada lokasinya, tetapi dalam kebanyakan kes, pembedahan dan antibiotik diperlukan segera untuk meminimumkan kemungkinan jangkitan dan untuk mempromosikan penyembuhan tulang.

Berbeza dengan ini adalah patah tertutup. Ini adalah apabila kerosakan tulang berlaku tetapi rehat tidak menyebabkan pecah kulit. Ini masih boleh berlaku secara perubatan bergantung kepada kawasan patah. Kepala fraktur atau pelvis sangat serius walaupun kulit kekal utuh.

Pecah kecil di lengan, pergelangan tangan, atau mungkin tulang selangka memerlukan perhatian segera, tetapi tidak semestinya memerlukan memanggil perkhidmatan kecemasan kecuali kecederaan teruk lain atau tidak ada bantuan. Ini adalah panggilan penghakiman, tetapi ramai yang dapat menunggu beberapa saat dan dengan bantuan, mereka menuju ke bilik kecemasan, pusat jagaan segera atau pejabat doktor untuk mendapatkan diagnosis tentang apa yang kelihatan sebagai patah tertutup yang sangat kecil. Sekiranya patah disyaki, kebanyakan orang tidak boleh memandu ke mana-mana lokasi ini, kerana kemungkinan kejutan dari kesakitan adalah tinggi.

Dalam sesetengah kes, patah tertutup boleh menjadi seperti yang berbahaya sebagai yang terbuka. Memindahkan kawasan yang rosak boleh mengakibatkan kerosakan tisu serius di bawah kulit, dan tidak dapat dinafikan, rehat ini boleh menjadi sangat menyakitkan. Orang dinasihatkan supaya tidak meminta mereka yang mengalami keretakan yang disyaki untuk memindahkan kawasan yang mungkin cedera. Sebaliknya, amalan terbaik adalah untuk menjaga kawasan kecederaan secepat mungkin. Ini mungkin dilakukan dengan membelit untuk melancarkan tulang patah, atau dengan menyediakan tali pinggang.

Salah satu cara terbaik untuk belajar bagaimana merawat fraktur semasa menunggu rawatan perubatan adalah dengan mengambil kelas pertolongan cemas. Ini boleh mengajar orang bagaimana menangani fraktur kawasan yang berlainan badan. Memandangkan tulang patah bukan perkara biasa dalam beberapa tetapan, maklumat tersebut dapat membuktikan sangat berguna.

Walaupun penjagaan pertolongan cemas adalah penting, patah tulang masih memerlukan lebih banyak perhatian perubatan pakar. Doktor perlu mengenal pasti kawasan retak, tulang mungkin memerlukan penetapan semula, dan keputusan rawatan perlu dibuat. Rawatan boleh sangat berbeza bergantung kepada jenis patah apa, tahap kerosakan, dan kawasan di mana kerosakan berlaku. Ini cenderung kepada individu untuk kecederaan, dan terutamanya kerana patah tertutup, kursus rawatan tidak selalu boleh diramal sehingga selepas diagnostik x-ray telah dilakukan.