apa neurectomy?

Neurektomi adalah sejenis pembedahan di mana pakar bedah membuang semua atau sebahagian daripada saraf. Pembedahan ini secara umumnya dianggap sebagai pendekatan yang lebih ekstrem terhadap rawatan yang hanya akan dikeluarkan jika kaedah rawatan lain tidak berfungsi, kerana terdapat beberapa risiko untuk neurectomy yang boleh menjadikannya berbahaya bagi pesakit. Seorang ahli bedah saraf lazimnya melakukan prosedur ini, bergantung kepada pengalaman bertahun-tahun dengan sistem saraf untuk melakukan kerja yang halus yang terlibat dalam pelucutan saraf dari badan.

Salah satu sebab yang paling biasa untuk melakukan neurectomy ialah jika pesakit mengalami sakit kronik. Sekiranya kaedah rawatan lain untuk kesakitan gagal, pakar bedah dapat mengeluarkan saraf yang menghantar isyarat kesakitan, dengan itu mengurangkan kesakitan pesakit. Neurektomi juga boleh digunakan untuk merawat sensasi lain yang mengganggu atau mengganggu pesakit.

Pembuangan semua atau sebahagian daripada saraf juga boleh digunakan untuk merawat keadaan seperti pengsan, pemijahan, atau berpeluh berlebihan. Oleh kerana ini kadang-kadang melibatkan saraf halus di sekeliling muka, ia memerlukan tahap kemahiran yang sangat tinggi dan tangan yang mantap untuk memastikan sambungan yang betul dipotong, tanpa menyebabkan kerosakan pada saraf-saraf sekitarnya.

Sebelum melakukan neurectomy, seorang pakar bedah boleh mengesyorkan supaya prosedur dilakukan untuk sementara mengunci isyarat dari saraf. Ini membolehkan pakar bedah untuk mengesahkan yang saraf bertanggungjawab untuk masalah ini, dan memberikan pesakit peluang untuk mengalami kehidupan yang mungkin seperti tanpa input deria dari saraf itu. Ini juga mungkin mendedahkan bahawa masalah yang diingini terletak pada saraf khusus terletak di tempat lain, sesuatu yang akan diketahui sebelum saraf dikeluarkan secara kekal.

Apabila pesakit bangun dari neurectomy, dia harus mengalami pelepasan segera dari keadaan yang membawa kepada prosedur neurektomi. Walau bagaimanapun, pesakit juga boleh mengalami rasa kebas dan gejala lain seperti kesemutan atau kerosakan saraf di sekelilingnya. Dalam kes yang jarang berlaku, keadaan yang disebut neuroma tunggakan berlaku. Dalam kes ini, walaupun saraf sudah hilang, pesakit mengalami kesakitan yang menyengat. Keadaan ini juga memainkan peranan dalam sindrom anggota hantu, suatu keadaan yang dialami oleh beberapa amputees. Walaupun otak adalah organ yang sangat mudah disesuaikan, kadang-kadang ia boleh dikelirukan oleh perubahan besar, yang boleh menyebabkan penyesatan neuron yang menyebabkan rasa sakit apabila tidak ada rasa sakit.