apa neoplasma buah pinggang?

Neoplasma buah pinggang adalah kumpulan sel atau tisu abnormal yang berasal dari buah pinggang. Pembentukan neoplasma buah pinggang boleh menyumbang kepada perkembangan sista jin atau tumor malignan. Ujian meluas adalah penting untuk menentukan komposisi pertumbuhan neoplastik. Sekiranya neoplasma bertekad menjadi ganas, diagnosis kanser buah pinggang disahkan. Rawatan untuk neoplasma malignan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk pementasan dan jenis neoplasma dan kesihatan keseluruhan individu.

Tidak diketahui apa yang memulakan dan mempromosikan perkembangan sel yang tidak normal yang berkaitan dengan pembentukan neoplasma buah pinggang. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa proses ini boleh bermula dengan mutasi yang berlaku semasa pembangunan sel yang menyebabkan pembahagian sel cepat dan pematangan. Apabila sel-sel membahagikan dan berkembang, mereka boleh berkumpul bersama untuk membentuk neoplasma, atau tumor. Dengan masa, sesetengah sel boleh terputus dari kumpulan untuk pergi ke bahagian lain badan yang menyebarkan keabadian mereka, atau metastasize.

Individu yang mempunyai neoplasma buah pinggang mungkin tidak mengalami sebarang gejala semasa peringkat awal pertumbuhan neoplastik. Apabila tumor matang, individu mungkin mula menunjukkan pelbagai tanda yang mungkin termasuk kehilangan berat badan yang tidak diingini, sakit belakang, dan air kencing berdarah. Tanda-tanda umum tambahan mungkin termasuk keletihan dan demam.

Terdapat beberapa ujian diagnostik yang boleh diberikan untuk mengesahkan kehadiran neoplasma buah pinggang. Individu yang simptomatik mungkin menjalani analisis air kencing dan darah untuk memeriksa kehadiran tanda menandakan kanser, dan menilai kalsium, sel darah putih dan merah, dan kadar hemoglobin. Ujian pengimejan, termasuk pemeriksaan tomografi berkomputer (CT) dan ultrasound, kawasan abdomen dan buah pinggang juga boleh dijalankan. Oleh kerana rawatan untuk kanser buah pinggang secara amnya melibatkan pembedahan, biopsi buah pinggang biasanya dikhaskan untuk individu yang neoplasma mungkin menjadi benigna. Prosedur biopsi membawa risiko yang besar untuk memberikan hasil negatif palsu, oleh itu, hanya mereka yang tidak dapat menjalani pembedahan atau didiagnosis dengan pertumbuhan yang tidak seimbang mungkin menjalani prosedur.

Neoplasma jinak mungkin tidak maju untuk menjadi kanser atau mungkin ia tersebar di luar batas-batas buah pinggang. Biasanya, neoplasma jinak tidak memerlukan apa-apa rawatan dan boleh dibubarkan secara bebas. Individu simptomatik yang didiagnosis dengan neoplasma jinak boleh merosakkan rawatan untuk mengurangkan rasa tidak selesa melainkan ia menjadi sangat diperlukan, di mana pertumbuhan boleh dibuang melalui pembedahan.

Neoplasma renal yang malignan dalam komposisi umumnya menjalani proses pementasan di mana tumor diberikan nombor berdasarkan kematangan dan ciri-cirinya. Tumor yang masih terkurung di kawasan ginjal dan kurang daripada 3 inci (kira-kira 8 cm) diameter diberikan satu pementasan satu. Mereka yang lebih besar daripada tumor peringkat satu dan tidak menyebar di luar buah pinggang dianggap sebagai peringkat dua. Apabila neoplasma menyebar di luar buah pinggang dan menyerang tisu, kelenjar, atau kelenjar getah bening, ia diberikan pementasan tiga. Neoplasma buah pinggang ganas yang tersebar di luar buah pinggang ke bahagian lain badan mempunyai kematangan maju dan peringkat empat.

Pembedahan adalah pendekatan pertama yang digunakan untuk merawat kanser buah pinggang. Prosedur ini boleh dilakukan satu daripada dua cara bergantung pada tahap keganasan dan keadaan buah pinggang. Buah pinggang yang terjejas mungkin sama ada sebahagian atau sepenuhnya dikeluarkan. Pembedahan nefron-sparing boleh dilakukan secara laparoskopi atau sebagai prosedur terbuka, memerlukan satu kepingan besar, dan melibatkan penyingkiran neoplasma dan sebahagian kecil dari tisu yang sihat, sekitar. Apabila seluruh buah pinggang dikeluarkan, prosedur itu dikenali sebagai nephrectomy, yang memerlukan bukan sahaja penghapusan buah pinggang, tetapi sebahagian sederhana dari tisu sihat di sekeliling dan nodus limfa yang berdekatan.

Apabila pembedahan tidak mungkin disebabkan oleh kesihatan individu, pilihan bukan pembedahan boleh digunakan yang melibatkan penggunaan embolization, ablation radiofrequency, atau cryoablation. Embolization adalah prosedur di mana bekalan darah tumor dipotong dengan bantuan bahan unik yang disuntik ke dalam saluran darah utama. Dilakukan dengan bantuan teknologi pencitraan, ablasi radiofrequency menggunakan aplikasi arus listrik melalui jarum untuk menargetkan dan membasmi sel kanker dengan panas. Cryoablation juga menggunakan teknologi pencitraan dan melibatkan pembekuan sel-sel kanser melalui penggunaan jarum penyebaran gas.

Rawatan tambahan mungkin termasuk penggunaan kokmo dan immunotherapies. Kemoterapi melibatkan pentadbiran ubat oral atau intravena untuk menyasarkan dan membasmi sel-sel kanser. Individu yang menjalani kemoterapi sering mengalami kesan sampingan yang mungkin termasuk keletihan dan loya. Immunotherapy menggunakan sistem imun semulajadi badan untuk melawan sel kanser dan boleh ditambah dengan penggunaan ubat-ubatan seperti interferon dan interleukin-2. Kesan sampingan yang berkaitan dengan imunoterapi mungkin termasuk kehilangan selera makan, keletihan, dan loya.